Úvod Ekonomika Reštaurácie žiadajú prísnejšie pravidlá používania gastrolístkov

Reštaurácie žiadajú prísnejšie pravidlá používania gastrolístkov

Foto: pluska.sk

Nákupy v predajniach potravín za stravné lístky sa možno čoskoro skončia. Gastrolístkami zaplatíte len za teplé jedlo, či už v reštaurácii alebo v obchode s teplým pultom. To je najnovší návrh majiteľov reštaurácií a obchodníkov, ktorí žiadajú prísnejšie pravidlá používania gastrolístkov či dokonca ich zrušenie a nahradenie peniazmi.

„Zamestnancom nechceme nič zobrať. No žiadame, aby sa gastrolístky používali na to, na čo sú určené – teda na teplé jedlo. Veľmi dobre vieme, že za gastrolístky je dnes možné kúpiť všetko okrem alkoholu a cigariet,“ hovorí prezident Združenia hotelov a reštaurácií Patrik Bočkay.

Zamestnávatelia sú podľa Zákonníka práce povinní zabezpečiť zamestnanom stravovanie. Ak nemajú vlastnú jedáleň, dávajú pracovníkom papierové lístky alebo elektronickú kartu. Podľa Bočkaya by mala pribudnúť možnosť dávať zamestnancom aj hotovosť.

Šéf Zväzu obchodov a cestovného ruchu Pavol Konštiak sa neobáva, že zrušenie gastrolístkov bude znamenať koniec teplého jedla pre zamestnancov: „Nemyslím si, že by sme sa prestali stravovať a jedli chlieb natretý maslom alebo masťou.“ „Ak má človek stravovacie návyky, tak sa bude stravovať, či dostane gastrolístok alebo hotovosť. Ak niekto stravovacie návyky nemá, tak je jedno, či má gastrolístok  alebo hotovosť, minie to na to, na čo chce,“ dodáva Bočkay.

Podľa šéfa združenia hotelov a reštaurácií by zrušenie gastrolístkov a ich nahradenie peniazmi v nijakom prípade neohrozilo obedové menu. „Hostia majú záujem o obedové menu. Vedia si ho pozrieť vopred na internete, vedia, že ho dostanú rýchlo a stihnú sa najesť počas obedňajšej pauzy. Nie všetci, ktorí sa prídu naobedovať, vyťahujú gastrolístky, niektorí normálne zaplatia,“ pripomína Bočkay.