Úvod Tipy & rady 10 potravín, ktoré nepatria do chladničky

10 potravín, ktoré nepatria do chladničky

Foto: archív

Nie všetkým potravinám prospievajú nízke teploty. Vedeli ste, že zelenina a ovocie musia byť zrelé, aby sme ich mohli dať do chladničky? Ak nie sú, zastavíme ich proces dozrievania a nebudú pre nás také výživné. Chlad môže negatívne ovplyvniť aj chuť či konzistenciu niektorých potravín a dokonca znížiť ich trvanlivosť.

Pečivo

Foto: archív
Foto: archív

Kysnutý chlieb by mal byť zabalený v utierke a uložený pri izbovej teplote. Rožky, žemle či toastový chlieb potrebujú chlad, inak začnú plesnivieť. Chladnička však pečivu odoberá prirodzenú vlhkosť, preto ho treba rýchlo zjesť. Ak neskonzumujete kúpené pečivo, pokojne ho zamrazte. Použite hermeticky uzatvárateľné vrecká.

Nedozreté paradajky

Foto: archív
Foto: archív

Paradajky v chlade nedozrejú. Nechajte ich aspoň dva dni pri izbovej teplote a až potom ich uložte do chladničky.

Pomaranče

Foto: archív
Foto: archív

Pomaranče by mali zostať pri izbovej teplote, aby sa v nich rozvinuli vitamíny. Môžete ich dať na chvíľu do chladničky, ak chcete osviežujúcu desiatu, ale nesmú tam zostať príliš dlho. Chladením totiž strácajú obsah vitamínu C.

Zemiaky

Foto: archív
Foto: archív

Zemiaky by sa nikdy nemali dávať do chladničky. Najlepší spôsob skladovania je v chlade a tme. Ak sú však podchladené, začnú zelenať a ich šupka sa rýchlo pokazí.

Drobné ovocie

Foto: archív
Foto: archív

Drobné ovocie ako čučoriedky, maliny, brusnice alebo jahody sa zle skladujú. V chladničke nedozrejú a pri izbovej teplote začínajú hniť. Do chladničky ich možno uložiť, len ak sú zrelé, vtedy už vitamíny nestratia.

Med

Foto: archív
Foto: archív

Med uchovávajte pri izbovej teplote. V chlade začne rýchlo tuhnúť a kryštalizovať.

Cesnak

Foto: archív
Foto: archív

Pri skladovaní v chladničke stráca cesnak svoju arómu aj chuť. Okrem toho sa v nej rýchlo kazí, preto by mal byť uložený radšej v tmavej a chladnej miestnosti. Do chladničky ho dajte len vtedy, ak je už ošúpaný, a použite ho čo najskôr.

Cibuľa

Foto: archív
Foto: archív

Vlhké prostredie v chladničke spôsobí, že cibuľa rýchlo zmäkne a vytvorí sa na nej pleseň. Do chladničky ju odložte len očistenú a nakrájanú, v dobre uzavretej nádobe.

Olej

Foto: archív
Foto: archív

Olej treba skladovať pri izbovej teplote a v tme. Inak by bol príliš hustý a mohli by sa v ňom vytvárať hrudky.

Čerstvé bylinky

Foto: archív
Foto: archív

Bylinky v chlade vysychajú, strácajú svoju výraznú chuť a pohlcujú arómu ostatných potravín.