Úvod interesant 10 zaujímavostí o jablkách

10 zaujímavostí o jablkách

Foto: archív

Jablko patrí k najzdravším a zároveň najrozšírenejším druhom ovocia. Hoci neobsahuje veľa vitamínu C, skrýva sa v ňom množstvo vlákniny aj dôležitých antioxidantov. Jedno jablko denne pôsobí na náš organizmus ako „domáci lekár“ – má regeneračné aj detoxikačné účinky a je to univerzálny liek pri rôznych zdravotných ťažkostiach.

Od počiatku histórie

Foto: archív
Foto: archív

Jablko sprevádza ľudstvo od počiatku histórie. Maliari ho tradične zobrazujú v rukách Adama a Evy, zlaté jablko bolo symbolom kráľovskej moci, Snehulienka zahryzla zase do otráveného jablka. Jablko s nápisom „Tej najkrajšej“ spôsobilo podľa gréckej mytológie trójsku vojnu a vďaka Isaacovi Newtonovi sa dostalo aj do učebníc fyziky.

Exotický pôvod

Foto: archív
Foto: archív

Za pravlasť jablka sa považuje oblasť juhozápadnej Číny. Jabloň je pritom údajne najstarší ovocný strom na svete. Hoci má tak trochu exotický pôvod, u nás sa jej mimoriadne darí a možno ju nájsť takmer v každej záhrade.

Storočné jablone

Foto: archív
Foto: archív

Trvá približne štyri až päť rokov, kým začne jabloň rodiť. Úrodu z nej potom možno zberať až sto rokov.

Tisíce odrôd

Foto: archív
Foto: archív

Na svete dnes vraj existuje minimálne sedemtisíc odrôd jabĺk. Ak by ste chceli každý deň vyskúšať iný druh, mohli by ste si na nich pochutnávať vyše 19 rokov.

Lepšia pamäť

Foto: archív
Foto: archív

Ak si chcete zlepšiť pamäť, siahnite po jablku. Nachádzajú sa v ňom flavonoidy so silným antioxidačným účinkom, podporujúce činnosť mozgu a znižujúce riziko jeho ochorení. Likvidujú napríklad aj toxín beta-amyloid, spôsobujúci Alzheimerovu chorobu.

Vysoký obsah vody

Foto: archív
Foto: archív

Jablká obsahujú až 85 percent vody, a tak vynikajúco zaženú smäd. Sladkú chuť im dodáva fruktóza, ktorá sa v tele rozkladá pomaly a udržiava tak stabilnú hladinu cukru v krvi. Jablká pomáhajú zbaviť sa nadbytočných kilogramov: vláknina nás zasýti, enzýmy zase zrýchlia metabolizmus a naštartujú spaľovanie tukov.

Sladké krížalky

Foto: archív
Foto: archív

Naši predkovia si uchovávali jablká na zimu najstarším spôsobom konzervácie – sušením. Pomalým sušením pri nižších teplotách pod 48 stupňov sa v nich zachováva veľká časť minerálov aj vitamínov. Sušené jablká, nazývané aj krížalky, však obsahujú až šesťkrát viac kalórií ako čerstvé ovocie.

Červené sú zdravšie

Foto: archív
Foto: archív

Vedeli ste, že červené odrody jabĺk sú zdravšie? Obsahujú približne 20 miligramov vitamínu C, pritom tie zelené v priemere len 4 miligramy. Okrem toho látka antokyanín, farbiaca ich šupku načerveno, chráni bunky pred starnutím.

Proti nespavosti

Foto: archív
Foto: archív

Jedno jablko večer pomôže zahnať nespavosť. Obsahuje totiž vitamín B aj horčík, teda látky blahodarne pôsobiace na nervovú sústavu.

Dôležitá šupka

Foto: archív
Foto: archív

Jablká obsahujú zo všetkého ovocia najviac pektínu, vlákniny podporujúcej vylučovanie toxínov z tela. Najviac ho má pritom šupka. V očistených jablkách zostane len polovica vlákniny, vitamínu C aj železa v porovnaní s neočistenými. Jablká sa však dnes ošetrujú nielen insekticídmi, ale aj voskom, aby nestrácali vlhkosť a zostali lesklé. Umytie studenou vodou tieto látky zo šupky neodstráni, preto je lepšie kupovať ovocie s čo najmenším obsahom chemických látok u overených predajcov. Niektoré druhy, ako napríklad Jonagold, vytvárajú na šupke prirodzenú tukovú vrstvu na ochranu pred hmyzom.