Úvod Ekonomika Ukrajina konfiškuje majetok Gazpromu na svojom území

Ukrajina konfiškuje majetok Gazpromu na svojom území

Foto: archív

Ukrajina začala po vyhratom procese na štokholmskom arbitrážnom súde konfiškovať majetok ruského plynárenského gigantu Gazprom na svojom území. Jej úrady sa zároveň vyhrážajú, že si svoje nároky budú vymáhať medzinárodnou cestou. „Gazprom musí rešpektovať rozhodnutie štokholmského arbitrážneho súdu, rovnako ako požiadavky ukrajinských orgánov na ochranu hospodárskej súťaže aj rozhodnutia ukrajinských súdov,“ uviedol predseda ukrajinskej vlády Volodymyr Hrojsman.

Arbitrážny súd ruskému koncernu nariadil, aby ukrajinskej energetickej firme Naftogaz zaplatil za dodávky plynu na Ukrajinu vyše 2,5 miliardy dolárov. Gazprom sa proti jeho rozhodnutiu odvolal. Do konca marca plánuje podať ďalšie odvolanie, ktoré sa bude týkať problematiky tranzitu plynu. Okrem toho oznámil, že okamžite začína proces výpovede zmluvy s Naftogazom o dodávkach a tranzite plynu.

Ukrajinský úrad na ochranu hospodárskej súťaže udelil ruskému koncernu v roku 2016 pokutu prevyšujúcu tri miliardy dolárov pre údajné zneužitie postavenia na trhu. Gazprom s odvolaním neuspel a dlžná suma sa spolu s úrokmi medzitým vyšplhala na 6,4 miliardy dolárov. Celková hodnota štyroch skonfiškovaných dcérskych spoločností Gazpromu na Ukrajine zatiaľ nie je známa.

Foto: archív