Úvod Veda & Tech Holandská spoločnosť vyrába domy v 3D tlačiarni

Holandská spoločnosť vyrába domy v 3D tlačiarni

Vizualizácia: archív

Holandská stavebná firma Van Wijnen vytvára prostredníctvom 3D tlačiarne prvé domy, v ktorých sa bude dať bývať. Jej developerský program dostal meno Milestone a nachádza sa neďaleko mesta Eindhoven. Firma ponúka potenciálnym záujemcom celkovo päť rôznych domov, odlišujúcich sa tvarom aj veľkosťou. To okrem iného ilustruje flexibilitu najmodernejšej technológie 3D tlače.

Keďže „tlačiareň“ je v podstate tlaková hadica s betónom, pohybujúca sa vysoko vo vzduchu, architekti môžu popustiť uzdu fantázii. V súčasnosti sa jednotlivé diely budov tlačia mimo oblasti, v ktorej ich kompletizujú, treba ich teda prepravovať na konečné miesto určenia. Tím však dúfa, že ku koncu projektu tlačiareň presunie a finálne úpravy uskutoční priamo na mieste.

V porovnaní s bežnými stavebnými postupmi má 3D tlač hneď niekoľko výhod: netreba pri nej napríklad toľko zamestnancov (takže klesnú náklady aj riziko pracovného úrazu) a minimalizuje aj dôsledky na životné prostredie. Odborníci však upozorňujú, že niektoré z týchto výhod sú diskutabilné.

Napríklad variabilita materiálov na základe cementu vyvoláva otázky týkajúce sa nielen vplyvov na životné prostredie, ale aj štrukturálnej integrity. Na to, aby mohla byť technológia 3D tlače považovaná za naozaj úspešnú, je podľa portálu Futurism nevyhnutný ďalší výskum.

Foto: archív