Úvod Ekonomika Slováci majú na bývanie požičaných viac ako 26 miliárd

Slováci majú na bývanie požičaných viac ako 26 miliárd

Foto: archív

Objem úverov na bývanie na konci septembra 2018 dosiahol 26,5 miliardy eur. Medziročne ich objem vzrástol o takmer 2,5 miliardy eur, medzimesačne o 161 miliónov. Vyplýva to z aktuálnych údajov Národnej banky Slovenska (NBS). Úvery stavebného sporenia na konci deviateho mesiaca tohto roka dosiahli úroveň 2,38 miliardy eur.

Z hľadiska podielov jednotlivých bánk na poskytnutých úveroch na bývanie mala najväčší podiel Slovenská sporiteľňa, kde predstavoval 27,73 percenta. Za ňou nasledovala VÚB (20,38 percenta) a na treťom mieste je Tatra banka (14,3 percenta).

Pri úveroch zo stavebného sporenia mala najväčší podiel Prvá stavebná sporiteľňa (82,75 percenta), za ňou nasledovali zvyšné spoločnosti podnikajúce na Slovensku, a to Wüstenrot stavebná sporiteľňa a ČSOB stavebná sporiteľňa.

Z týchto údajov vyplýva, že zadlžovanie Slovákov sa zvyšuje aj napriek sprísneným pravidlám poskytovania hypoték. Banky dnes napríklad vyžadujú vyšší podiel spolufinancovania klientom, keďže maximálny objem úveru predstavuje osemnásobný ročný čistý príjem. Vláda mienila takýmito opatreniami spomaliť zadlžovanie domácností.

Foto: archív

Prísnejšie pravidlá sa zatiaľ neprejavili ani na objeme bytovej výstavby. Už tretí rok po sebe u nás stabilne pribúda 20-tisíc rozostavaných bytov ročne a ich celkový počet už druhýkrát po sebe prekonal predkrízový rekord. Aj napriek tomu je nových bytov stále nedostatok – v súčasnosti je napríklad ponuka na trhu novostavieb v Bratislave najnižšia za posledné štyri roky.

A to aj napriek tomu, že vysoký záujem o nehnuteľnosti opäť mierne zvýšil ich ceny – štvorcový meter bytu Bratislave je v porovnaní s minulým rokom drahší v priemere o 7,2 percenta. Slováci majú pritom záujem najviac o menšie byty. Momentálne sa najviac predávajú dvojizbové byty s priemernou rozlohou 51 štvorcových metrov.