Úvod Zaujímavé Dopravu cez nórsky Sognerfjord urýchli „plávajúci“ tunel

Dopravu cez nórsky Sognerfjord urýchli „plávajúci“ tunel

Vizualizácia: archív

Unikátny „plávajúci“ tunel v budúcnosti preklenie jeden z nórskych fjordov. Stavba bude slúžiť automobilovej doprave, ktorú teraz zabezpečujú trajekty. Tubusy budú uchytené na oboch stranách zálivu Sognefjord a zároveň pripojené k plávajúcim pontónom rozmiestneným zhruba 245 metrov od seba. Sognefjord, ktorý má prívlastok „kráľ fjordov“, sa nachádza v regióne Sogn og Fjordane a je najväčší a najhlbší v celom Nórsku.

Vzhľadom na to, že spomínaný fjord, nachádzajúci sa v západnej časti Nórska, je hlboký až 1200 metrov, nie sú stavitelia schopní vybudovať tunel pod morským dnom. Plávajúci tunel bude umiestnený asi 30 metrov pod hladinou a bude ho tvoriť dvojica tubusov pre dvojsmernú dopravu.

Vizualizácia: archív

Výstavba tunela je súčasťou rozsiahleho projektu, ktorého cieľom je skrátiť čas jazdy na jednej z hlavných nórskych ciest E39, ktoré sa tiahne s dĺžkou viac ako 1100 kilometrov po západnom pobreží krajiny, od južného mesta Kristiansand až do niekdajšej metropoly Trondheime.

V súčasnosti je cesta na siedmich miestach prerušená fjordmi, na prekročeniu ktorých musia motoristi využiť trajekty. „Z jedného konca na druhý je to okolo 1100 kilometrov, pričom cesta za dobrých podmienok trvá 21 hodín, pretože na trase je sedem trajektových prejazdov,“ uviedla Kjersti Kvalheimová Dunhamová z nórskeho cestného úradu.

„Do roku 2035 by sme chceli znížiť čas jazdy na 11 hodín nahradením trajektov pevnými prejazdmi,“ dodala. Podľa nórskych úradov však bude tento extrémne náročný projekt dokončený až okolo roku 2050 a mal by stáť v prepočte takmer 35 miliárd eur.

Vizualizácia: archív