Úvod Spoločnosť V Taliansku otvoria škôlku ignorujúcu pohlavia

V Taliansku otvoria škôlku ignorujúcu pohlavia

Foto: archív

Taliansko má veľa problémov s ekonomikou či imigráciou, ale univerzita v Turíne vidí priority inde. Chystá sa otvoriť škôlku, kde nebude existovať rozdelenie na chlapcov a dievčatá. V materskej škole slúžiacej deťom zamestnancov a študentov univerzity bude vládnuť dôsledná rovnosť pohlaví, na ktorú budú dozerať samotní študenti.

Nijaké ružové a modré zásterky ani hry s autíčkami pre chlapcov a s kuchynkami pre dievčatá. Nijaká „chlapčenská alebo dievčenská“ hra. Rovnosť pohlaví bude pravidlom inovatívnej a revolučnej zmeny výchovy. Má  tobyť pritom len jedným z prvkov revolučnej zmeny predškolskej výchovy. Turínska univerzita sa chce inšpirovať najmä v krajinách severnej Európy, kde sú podobné experimenty s výchovou detí štandardom.

Cieľom je „zlepšiť vnútornú pohodu“ a prijať inovatívne metódy. V škôlke sa budú pri deťoch striedať aj rôzne organizácie, ktoré podporujú detské aktivity. Tie majú viesť predovšetkým k „dekonštrukcii stereotypov“, k rešpektu k druhým alebo napríklad k starostlivosti o životné prostredie.

Škôlka by mala pomocou mnohých grantov z verejných prostriedkov vzniknúť na mieste bývalej policajnej stanice len pár metrov od univerzitného kampusu. Jej predpokladaná kapacita je dvadsať až tridsať detí.

Akcia má nadšenú podporu turínskej starostky Chiary Appendinovej, presadzujúcej všetko pokrokové a netradičné. Bohatú inšpiráciu nachádza najmä v komunite imigrantov. Preslávila sa osobnou účasťou na moslimských modlitbách, propagovaním halal potravín, usporadúvaním najrôznejších islamských kongresov či dokonca podporou založenia islamskej banky fungujúcej podľa pravidiel Koránu.

Turín je za jej vlády aj na čele podpory LGBTI komunity, konajú sa tam veľkolepé pochody hrdosti, gay pride. Založenie bezpohlavnej škôlky je tak ďalším príspevkom k tejto politike.