Úvod Politika Poliaci obnovili hraničné kontroly

Poliaci obnovili hraničné kontroly

Foto: archív

Poľsko až do 16. decembra z bezpečnostných dôvodov obnovuje hraničné kontroly. Rozhodlo sa tak z dôvodu medzinárodnej klimatickej konferencie, ktorá sa budúci mesiac koná v Katoviciach za účasti stoviek hostí a prominentných politikov z celého sveta.

Nariadenie podpísal poľský minister vnútra Joachim Brudziński. Hovorkyňa pohraničnej stráže Joanna Konieczniaková uviedla, že kontroly budú náhodné a kontrolované budú iba osoby vstupujúce do Poľska. Na diaľniciach vybrané vozidlá pohraničníci nasmerujú na odpočívadlá. Cudzinci cestujúci do Poľska musia mať pri sebe cestovný pas alebo občiansky preukaz.

„Obnovenie kontrol neznamená návrat k hraničným priechodom a spusteným závorám. Kontroly sa budú opierať o hliadky pohraničníkov s využitím špecializovaného zariadenia, čiže mobilných terminálov a vozidiel prispôsobených na vykonanie kontroly mimo hraničných priechodov,“ poznamenal denník Nowa Trybuna Opolska na svojom webe.

Foto: archív

Autá a osoby sa majú vyberať na kontroly na základe analýzy rizika či informácií od susedných štátov. Denník dodal, že až do 16. decembra bude možné hranice s Českom, Slovenskom, Nemeckom a Litvou prekračovať len na určených miestach, ktorých je celkom 264, z toho na hranici so Slovenskom 62 a na hranici s Českom 142. Všetci cestujúci majú byť pripravení na možnosť, že im hliadky môžu kontrolovať osobné doklady aj auto.

Poľsko sa rovnako ako Slovensko, Česko alebo Maďarsko stalo súčasťou schengenského priestoru voľného pohybu v decembri 2007. Odvtedy sa rozhodlo dočasne obnoviť hraničné kontroly už niekoľkokrát. Stalo sa tak napríklad počas majstrovstiev Európy vo futbale v roku 2012 alebo počas samitu NATO vo Varšave.