Úvod Politika Oligarchovia z Esetu sa snažia umlčať Blahu: hrozia žalobou

Oligarchovia z Esetu sa snažia umlčať Blahu: hrozia žalobou

Ľuboš Blaha. (Foto: Michaela Kolimárová)

Slovenská softvérová spoločnosť Eset sa rozhodla umlčať poslanca NR SR Ľuboša Blahu, ktorý ju na sociálnej sieti viackrát obvinil z prepojenia na neoliberálnych politikov. Blaha v apríli zverejnil tri videá, v ktorých sa venoval Esetu a upozornil na jej rozmach po presťahovaní sídla do USA, na finančné prepojenie jej majiteľov na slovenských politikov, ako aj na mnohé mimovládne organizácie.

Videami vládny poslanec znepokojil vedenie Esetu, ktoré mu pred pár dňami zaslalo list, v ktoorm píše, že šíri dezinformácie a môže čeliť žalobe spoločnosti. Blaha sa má podľa výzvy zdržať ďalších vyjadrení, prestať komentovať spoločnosť Eset, vymazať videá, ktoré o nej publikoval a tiež verejne sa firme ospravedlniť.

Spoločnosť pre Hospodárske noviny tiež potvrdila, že Blahovi bola doručená predžalobná výzva, ktorá súvisí s jeho “nepravdivými a nepodloženými” výrokmi na adresu spoločnosti Eset počas uplynulých týždňov.

“Ide o štandardný postup a súčasť právnych krokov, ktoré sme podnikli s cieľom ochrániť dobré meno spoločnosti Eset. Právna analýza príspevkov pána Blahu na sociálnych sieťach ukázala, že cieľom príspevkov nie je objektívne informovať, či vecne kritizovať aktuálne udalosti.

Naopak, cieľom príspevkov sú bezdôvodné a ničím nepodložené verbálne útoky na spoločnosť Eset a jej predstaviteľov. Šírenie neprávd a dezinformácií nemá nič spoločné so slobodou prejavu,“ uviedla spoločnosť Eset.

Foto: archív

“Snažia sa ma umlčať oligarchovia. Najali si na to právnickú firmu, ktorá chce poprieť moje ústavné práva,” reagoval Blaha na sociálnej sieti. “Toto je ich predstava o slobode a demokracii,” dodal a pokračoval, že to, čo robí, je normálna spoločenská kritika toho, že sa Eset angažuje v politike. “Vy už nie ste obyčajná firma, vy už nie ste partia IT-čkárov. Vy financujete liberálne médiá, liberálnych politikov a liberálne mimovládky.

To znamená, že ste osoby vo verejnom záujme a my vás môžeme kritizovať,” adresoval Blaha svoje slová technologickej firme. Poslanec Smeru-SD nesúhlasí s tvrdeniami Esetu o tom, že sú apolitickou spoločnosťou.

“Oni sú až takí apolitickí, že ich vlastníci financujú Matúša Valla, Zuzanu Čaputovú, Roberta Mistríka, Progresívne Slovensko, Denník N a chystajú sa financovať aj Andreja Kisku. Neviem či ste už zažili niečo apolitickejšie,” zaironizoval Blaha.

Podľa dávnejšieho vyjadrenia Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie má firma Eset, ktorá je etablovaná aj v štátnych inštitúciách Spojených štátov, spolupracovať s americkou spravodajskou službou CIA.