Úvod ZO ZAHRANIČIA Erdogan: Do bezpečnej zóny v Sýrii by sa mohli vrátiť mnohí utečenci

Erdogan: Do bezpečnej zóny v Sýrii by sa mohli vrátiť mnohí utečenci

Foto: archív

Až tri milióny sýrskych utečencov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú na tureckom území a Európe, by sa mohli vrátiť do bezpečnej zóny, ktorá má vzniknúť na severe Sýrie. Vyhlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecko hostí vyše 3,6 milióna utečencov zo susednej Sýrie, absolútne najvyšší počet zo všetkých krajín. V tureckej verejnosti sa pritom objavujú náznaky odporu voči ich prítomnosti.

V spolupráci so Spojenými štátmi sa turecké sily snažia „vyčistiť“ pás územia na severe Sýrie, čiastočne s cieľom vytlačiť kurdských povstalcov z oblastí popri tureckej hranici, ale tiež napomôcť návratu utečencov.  Ak budú v tejto snahe úspešní, tak podľa Erdogana budú „môcť v závislosti od veľkosti bezpečnej zóny premiestniť dva až tri milióny sýrskych utečencov, ktorí sú v súčasnosti v Turecku a Európe“.

Erdogan už začiatkom tohto týždňa uviedol, že bezpečná zóna „sa stane mierovým koridorom“, ktorý sa bude rozprestierať naprieč severnou Sýriou až do provincie Dajr az-Zaur a mesta Rakka – čo podľa jeho slov umožní umiestniť tam viac než tri milióny utečencov. Turecký prezident v televíznom prejave zároveň zopakoval svoju hrozbu, že začne s vojenskými útokmi proti Kurdom, ak sa nestiahnu z tureckej hranice do konca tohto mesiaca.

Turecko sa snaží o vytlačenie kurdských Ľudových obranných jednotiek (YPG) zo severu Sýrie. Spojené štáty podporujú YPG, ktoré bojujú proti organizácii Islamský štát v Sýrii. Ankara však YPG považuje za teroristov a za odnož Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná a od roku 1984 vedie povstanie na tureckom území.

Tayyip Erdogan.(Foto: archív)