Úvod ZO ZAHRANIČIA Musk predstavil novú kozmickú loď, schopnú kolmo pristáť

Musk predstavil novú kozmickú loď, schopnú kolmo pristáť

Foto: archív

Riaditeľ spoločnosti SpaceX Elon Musk predstavil novú kozmickú loď, skonštruovanú tak, aby bola schopná dopraviť posádku a náklad na Mesiac, Mars či akékoľvek miesto v slnečnej sústave a kolmo pristáť späť na Zemi. V prejave, vysielanom naživo cez internet, Musk informoval, že loď Starship vyštartuje na svoj prvý skúšobný let približne o dva mesiace.

Počas neho má vzlietnuť do 20-kilometrovej výšky nad morom a vzápätí pristáť, čo by umožnilo kozmickú loď opakovane použiť. Musk považuje za dôležité rozšíriť vedomosti o svete mimo našej planéty, a ak má človek cestovať vesmírom, je podľa neho kľúčové, aby sa vesmírne lode dali použiť opakovane.

Pripomenul tiež, že uplynulo už 11 rokov, odkedy jeho spoločnosť dopravila raketu na obežnú dráhu. Počas prejavu stál Musk pred množstvom divákov na základni svojej spoločnosti v Texase pred veľkou raketou pokrytou lesklým kovovým obalom. SpaceX tvrdí, že Starship bude schopná odviezť až 100 ľudí a vracať sa späť na Zem. Podľa Muska je terajší projekt „najinšpiratívnejšia vec, na akej kedy pracoval“.

V minulosti uviedol, že chce na Mars doviezť milión ľudí. Podľa jeho plánov z roku 2016 by sa mali prví ľudia vydať k červenej planéte v roku 2025. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír ráta s cestou prvých ľudí k Marsu až po roku 2030.