Úvod ZO ZAHRANIČIA Europoslanec Šimečka na pôde EÚ označil Slovensko za unesený štát

Europoslanec Šimečka na pôde EÚ označil Slovensko za unesený štát

Michal Šimečka. (Foto: archív)

Slovenský europoslanec za hnutie Progresívne Slovensko Michal Šimečka reagoval na udalosti, ktoré sa posledné dni odohrali na Slovensku. Zlyhanie spravodlivosti v jednom členskom štáte je podľa jeho názoru problémom celej Európskej únie.

Šimečka tvrdí, že bez vzájomnej dôvery v nezávislosť polície a justície nemôže fungovať voľný pohyb, jednotný trh, ani ostatné spoločné politiky. Preto informoval kolegov v pléne Európskeho parlamentu o situácii na Slovensku. Z nahrávok a prepisov, ktoré v týchto dňoch počúvame, sa nám podľa jeho slov vynára “obraz uneseného štátu”, kde si mafiáni a oligarchovia kupujú beztrestnosť, dokonca priamo u generálneho prokurátora či najvyššieho súdu.

“Naozaj od Európskej únie nechceme – ani by sme nemali – aby tieto prípady vyšetrovala či do nich vstupovala. Boj o spravodlivú spoločnosť si musí Slovensko vybojovať samo. Európska únia však musí byť súčasťou riešenia. Pri zlyhaní domácich elít je sú práve jej inštitúcie poslednou zárukou spravodlivosti a právneho štátu,” vyhlásil europoslanec.

Podľa neho potrebujeme okrem silného európskeho prokurátora aj nový mechanizmus kontroly právneho štátu v členských štátoch. “Aby nikde v Európskej únii nemuseli ľudia zažívať také precitnutie, ako teraz my na Slovensku,” dodal na záver.

Šimečka však nie je prvý europoslanec, ktorý na pôde EÚ kritizoval Slovensko. Poslanec EP KDH Ivan Štefanec koncom minulého roka vyhlásil, že “Smer-SD a SNS stvorili v slovenskom poľnohospodárstve obludnú mafiánsku chobotnicu, ktorá sa priživuje na práci iných ľudí a ostávajú po nej len slzy a zmarené životy”.

Dodal, že prenasledovaní farmári už neveria, že súčasná vláda im dokáže pomôcť, preto sa obrátili na Európsky parlament, kde im sľúbil, že “všetky zlodejstvá v slovenskom poľnohospodárstve sa vyšetria”.

Premiér Peter Pellegrini vtedy reagoval, že je mu veľmi ľúto, ako sa správa europoslanec Štefanec, ktorý podľa predsedu vlády “kydá na Slovensko”, a zároveň doviedol na Slovensko vyšetrovaciu komisiu z Európskeho parlamentu. “Takto sa nemá správať europoslanec a je jedno, z akej je strany. Verejne mu odkazujem, že sa zaňho hanbím,” odkázal vtedy Štefancovi.