Úvod Zaujímavé Internetový prehliadač Opera ukáže, ako vás sledujú prevádzkovatelia webov

Internetový prehliadač Opera ukáže, ako vás sledujú prevádzkovatelia webov

Reprodukcia: archív

Posledná aktualizácia internetového prehliadača Opera priniesla viac transparentnosti do monitorovania používateľov prevádzkovateľmi webových stránok. Okrem toho sa používatelia dočkali aj drobných dizajnových vylepšení. Zatiaľ čo predošlá verzie internetového prehliadača Opera 64 umožňovala zablokovať používateľom sledovacie kódy, ktoré monitorovali používateľov, najnovšia verzia prináša možnosť zobrazenia týchto kódov.

Znamená to, že používateľ tak uvidí či je sledovaný napríklad len štandardným sledovacím kódom Google Analytics, alebo aj inými. Používateľ si bude môcť pozrieť tieto informácie prostredníctvom ikonky štítu v stavovom riadku.

Pri používaní panelu s adresou je webová stránka, ktorá sa práve používa, zobrazená sivo, čo počas vyhľadávania poskytuje vizuálnu čistotu. Rozloženie rozbaľovacej ponuky sa tiež zmenilo – názvy webových stránok sa teraz zobrazujú ako prvé, po ktorých nasledujú hypertextové odkazy, poskytujúce čistejší prehľad návrhov histórie prehliadania, záložiek a prvkov rýchlej voľby.

Ďalšia zmena, ktorá sa týka dizajnu, je presunutie panelu s odkazmi do bočného panelu. Záložky tak používateľ v najnovšej verzii nenájde v lište po stavovým riadkom, ale v bočnom paneli.  Ak by ste chceli vyskúšať nové funkcie, na zvýraznenom odkaze si môžete stiahnuť internetový prehliadač Opera. Aktualizácia zo strany Opery je uvoľňované postupne, ako pre počítače, tak aj pre mobilné telefóny.