Úvod ZO ZAHRANIČIA Prehra americkej politiky sankcií. Irán sa zbližuje s Čínou

Prehra americkej politiky sankcií. Irán sa zbližuje s Čínou

Foto: archív

Iránska vláda rokuje s Čínou o zmluve, ktorá môže do iránskej infraštruktúry priniesť miliardy dolárov. Ak sa oba štáty, ostrakizované Washingtonom, dohodnú, bude to ďalšia prehra americkej politiky. USA totiž vyvíjajú mimoriadny tlak nielen na Irán, ale aj na Čínu.

Cieľom nepretržitých amerických sankcií je odstrihnúť Teherán od prístupu na svetové trhy a prinútiť ho rokovať. Irán to však veľmi neznepokojuje. „Amerika neuznáva liberálov, reformistov, konzervatívcov, revolucionárov ani nerevolucionárov. Všetci sme na jednej lodi,“ vyhlásil v iránskom parlamente minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf.

Washingtonu sa reštrikciami podarilo oslabiť iránsku ekonomiku. Sankcie ničia život všetkým obyvateľom, USA však nimi nezískali v Iráne nijakú morálnu autoritu. Ich politika len trestá, ale neponúka nič pozitívne.

Pomoc Teheránu už niekoľko rokov ponúka Peking. Irán má preň výhodnú polohu na spojnici medzi Východom a Západom, oddávna bol prirodzenou križovatkou obchodných ciest zo severu na juh a z východu na západ. Preto sa teraz ocitá v ohnisku čínskeho veľkolepého projektu – novej hodvábnej cesty, spočívajúcej okrem iného v oživení obchodnej trasy z východnej Ázie do Európy.

A tak do Iránu mieria rozsiahle čínske investície. Čínske štátne spoločnosti pôsobia po celej krajine, budujú diaľnice, vyrábajú oceľ. Modernizujú aj jeden z hlavných železničných ťahov s cieľom pripojiť ho na koľajnice smerujúce do Turkménska a Afganistanu. Ďalšie železničné projekty spájajú Teherán s prístavmi na juhu.

Najnovšia vojensko-obchodná dohoda posilní čínsku prítomnosť v iránskom bankovníctve aj telekomunikáciách či prístavoch. Peking zase bude môcť najbližších 25 rokov nakupovať iránsku ropu za zvýhodnené ceny. Obe krajiny zároveň prehĺbia vojenskú spoluprácu, budú si vymieňať spravodajské informácie, organizovať spoločné vojenské cvičenia a vyvíjať nové zbrane.

Zmluvu musí ešte schváliť iránsky parlament. Z Číny by tak do Iránu mohlo prísť až 400 miliárd dolárov investícií. Ázijská veľmoc zase získa jedinečnú možnosť preniknúť hlbšie do blízkovýchodného regiónu, na ktorý sa desaťročia sústreďuje strategický záujem Spojených štátov.