Úvod Z DOMOVA Vinohradníci a vinári vyzývajú ľudí, aby kupovali slovenské vína

Vinohradníci a vinári vyzývajú ľudí, aby kupovali slovenské vína

Foto: archív

Slovenské vína sa počas koronakrízy predávajú najhoršie za posledné desaťročie. Konštatuje to Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska. Slovákov preto vyzýva, aby na sviatky uprednostnili kúpu domácich vín pred zahraničnými.

Pomôžu tak prežiť našim vinohradníkom a vinárom. Cech prichádza aj s novým označovaním pôvodu vín svojich členov #PoctiveSlovenske. V záujme prežitia vinohradníctva na Slovensku je kľúčové nákupné správanie sa spotrebiteľov a ich návyky,“ uviedol vo svojom vyhlásení cech.

„Pravidelnou kúpou slovenských vín a ich uprednostnením pred zahraničnými nielen počas sviatkov, pomôžu spotrebitelia zachovať rodiace vinohrady, ktorých každoročne ubúda, znížiť environmentálnu stopu vinohradníctva a posilniť odolnosť slovenského vinohradníckeho sektora proti krízam,“ pokračujú vinohradníci a vinári.

Označenie #PoctiveSlovenske podľa cechu garantuje, že víno s týmto označením pochádza z hrozna vypestovaného a spracovaného na Slovensku, má najnižšiu uhlíkovú a environmentálnu stopu a prispieva tak k dosiahnutiu klimatickej neutrality. Tieto vína podporujú aj udržateľnú výrobu, zachovanie kultúrneho dedičstva, vínny turizmus a potravinovú sebestačnosť Slovenska.

„Súčasnú krízu chápeme aj ako príležitosť a možnosť ukázať, že kvalitné, zdravé a udržateľné vína a potraviny máme aj u nás. Ak chceme piť cenovo dostupné, zdravé a kvalitné vína, najrýchlejšia cesta začína kúpou slovenských produktov,“ uzavreli svoje vyhlásenie vinári a vinohradníci.