Úvod ZO ZAHRANIČIA Británia bude vracať člny s migrantmi plaviacimi sa cez Lamanšský prieliv

Británia bude vracať člny s migrantmi plaviacimi sa cez Lamanšský prieliv

Foto: archív

Britské úrady budú môcť na základe novej stratégie vracať člny s migrantmi plaviacimi sa cez Lamanšský prieliv. Stratégiu schválila ministerka vnútra Priti Patelová. Za jediný deň koncom augusta sa cez Lamanšský prieliv preplavil rekordný počet 828 ľudí, keďže prevádzači využívali priaznivé počasie typické pre koniec leta.

Narastajúci počet člnov je pre Patelovú nepríjemným faktom, pretože práve ona získala povesť političky s prísnym postojom k prisťahovalectvu a rešpektovaniu zákonov. „Znovu prevziať kontrolu“ nad britskou hranicou bola kľúčová časť kampane za odchod Británie z Európskej únie, ktorá prebiehala pred referendom o brexite z roku 2016.

Niektoré médiá uviedli, že teraz získala ministerka aj odporúčania bezpečnostných zložiek a súhlas používať „donucovaciu“ taktiku pri navracaní malých člnov ešte pred tým, ako dorazia na južné pobrežie Británie.

Tento krok prichádza po tom, čo Patelová viedla rozhovory so svojím francúzskym kolegom Geraldom Darmaninom, ktorý v skoršom liste varoval pred rizikom, že táto nová taktika „bude mať negatívny vplyv na našu spoluprácu“.

„Zachraňovanie ľudských životov na mori je dôležitejšie než štátna príslušnosť, štatút človeka a migračná politika,“ napísal Darmanin v liste zo 6. septembra. Nová stratégia bola testovaná niekoľko mesiacov a dohliadali na ňu britské kráľovské námorné sily, uviedol denník Daily Telegraph.