Úvod ZO ZAHRANIČIA Financial Times: Brusel chce dať jadru a plynu zelenú nálepku

Financial Times: Brusel chce dať jadru a plynu zelenú nálepku

Foto: archív

Európska komisia chce zaradiť jadro a zemný plyn medzi zelené investície. Informovalo o tom periodikum Financial Times, ktoré má pripravovaný návrh k dispozícii. Investície do jadra by mali smerovať minimálne najbližších dvadsať a do zemného plynu desať rokov.

„Európska komisia berie ohľad na vedecké expertízy, súčasný technologický pokrok, ako aj na to, že prechod k čistej energetike bude znamenať pre jednotlivé členské krajiny rôzne výzvy. Komisia si preto myslí, že zemný plyn a jadro zohrajú rolu ako nástroje prechodu k budúcnosti založenej prevažne na obnoviteľných zdrojoch,“ píše sa v tlačovej správe EK.

Komisia dá podľa návrhu zelený status tým novým jadrovým blokom, ktoré získajú povolenie na stavbu najneskôr v roku 2045. Česku by to napríklad umožnilo postaviť nové bloky jadrových elektrární Dukovany alebo Temelín.

Česko, ale napríklad aj Francúzsko sa dlhodobo usilujú o zaradenie jadrovej energie na zoznam zelených investícií. Striktne proti tomu sú však Rakúsko či Nemecko. Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck za Zelených dal najavo, že Nemecko zámer EK zrejme odmietne.

Aby sa však nemohol uskutočniť, musela by sa proti nemu vysloviť kvalifikovaná väčšina členských štátov. Podľa Financial Times sa očakáva, že vlády členských krajín únie návrh podporia. Stalo by sa to napriek ekologickým organizáciám, ktoré jadro ani zemný plyn nepovažujú za udržateľné zdroje energie.

Zaradenie zemného plynu na zoznam zelených investícií presadzujú predovšetkým štáty južnej a východnej časti Európskej únie. Tri štvrtiny zemného plynu, spotrebovaného v EÚ, sa dováža, a to prevažne z Ruska.