Úvod ZO ZAHRANIČIA Si Ťin-pching varoval pred rozširovaním vojenských aliancií a kritizoval protiruské sankcie

Si Ťin-pching varoval pred rozširovaním vojenských aliancií a kritizoval protiruské sankcie

Si Ťin-pching. (Foto: archív)

Čínsky prezident Si Ťin-pching prostredníctvom videokoferencie vystúpil na samite zoskupenia rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, ktoré tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. Ukrajinskú krízu označil za “budíček”, pričom upozornil na rozširovanie vojenských aliancií a úsilie krajín zameriavať sa na vlastnú bezpečnosť na úkor bezpečnosti ďalších krajín.

BRICS zahŕňa viac ako 40 percent svetovej populácie a vytvára takmer jednu štvrtinu svetového hrubého domáceho produktu. Traja členovia, Čína, India a JAR, sa na pôde OSN zdržali hlasovania o rezolúcii, ktorá odsudzuje ruskú vojenskú operáciu na Ukrajine. Čína a India majú pevné vojenské väzby na Rusko a nakupujú od neho veľké množstvo ropy a zemného plynu.

Si sa tiež kriticky vyjadril k sankciám USA a EÚ proti Rusku, ktoré označil za „bumerang a dvojsečný meč“. Čínsky prezident v nedávnom telefonickom rozhovore ruského prezidenta Vladimira Putina ubezpečil, že Čína bude podporovať kľúčové záujmy Moskvy v oblasti „zvrchovanosti a bezpečnosti“. Washington následne Čínu varoval, že „skončí na nesprávnej strane dejín“.