Úvod ZO ZAHRANIČIA Nemci sa chystajú na povojnovú obnovu Ukrajiny

Nemci sa chystajú na povojnovú obnovu Ukrajiny

Foto: archív

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová a minister práce Hubertus Heil navštívili Ukrajinu s cieľom rokovať o povojnovej obnove krajiny a “vyšetrovaní vojnových zločinov spáchaných ruskými inváznymi silami”. Členovia nemeckej delegácie navštívili kyjevské predmestie Irpiň a zhovárali sa s miestnymi predstaviteľmi.

Stretli sa tiež so šéfom rezortu vnútra Ukrajiny Denysom Monastyrským, šéfom civilnej obrany Serhijom Krukom, podpredsedníčkou vlády Julijou Svyrydenkovou, ministerkou sociálnych vecí Oxanou Čolnovyčovou a kyjevským starostom Vitalijom Kličkom.

Nemeckí ministri sa venovali okrem iného otázke kybernetickej bezpečnosti, pašovaniu zbraní, odstraňovaniu mín a forenznej analýze pri vyšetrovaní vojnových zločinov. Témou rokovaní bolo aj zlepšenie fungovania policajných staníc, hasičských zborov, záchranných služieb a orgánov pre mimoriadne situácie.

Heil a Svyrydenková hovorili aj o štatúte pre ukrajinských utečencov v Nemecku a tiež o podmienkach ich možného návratu do vlasti. „Bude to dlhá a ťažká cesta,“ povedal v tejto súvislosti Heil. Dodal, že obe strany po vojne nadviažu „veľmi priamu spoluprácu“, čo sa týka spoluvytvárania trhu práce a sociálnej politiky na Ukrajine.

Nemecká delegácia odovzdala ukrajinským politikom dodávku pomoci vrátane generátorov a prieskumného dronu. Na Ukrajinu priviezli aj prvé tri z 15 samohybných protilietadlových systémov Gepard. Doručených bolo aj niekoľko desiatok tisíc kusov munície pre tento systém. Išlo o druhú dodávku ťažkých zbraní zo strany Nemecka určenú pre ukrajinské sily.