Úvod ZO ZAHRANIČIA Orbán vo Viedni: Na rozdiel od Rakúska Maďarsko vždy bude chrániť svoje...

Orbán vo Viedni: Na rozdiel od Rakúska Maďarsko vždy bude chrániť svoje hranice

Viktor Orbán a Karl Nehammer. (Foto: archív)

Na prijatie maďarského premiéra Viktora Orbána rakúskym kancelárom Karl Nehammer vo Viedni kriticky zareagovali ešte pred návštevou niektoré rakúsky médiá. “Kancelár robí veľkú zahraničnopolitickú chybu, keď päť dní po Orbánovom kontroverznom prejave v Sedmohradsku prijíma maďarského premiéra,” napísalo internetové vydanie denníka Népszava.

Médium odkazuje rakúskemu kancelárovi, že “jeho povinnosťou je dištancovať sa od predsedu maďarskej vlády”. Hospodársky magazín Profil uviedol, že Nehammer by mohol Orbánovi na úvod položiť jednoduchú otázku: “Milý Viktor, čo je to, čo vás vlastne drží ešte v Európskej únii? Magazín pripomenul, že maďarský premiér “roky nadáva na Brusel”.

Denník Die Presse poznamenal, že viedenská návšteva Orbána pre jeho kontroverzné vyjadrenia vyvinie tlak na Nehammera. Z prejavu maďarského premiéra citoval jeho slová o tom, že úlohou Európskej únie nie je postaviť sa na stranu Rusov či Ukrajincov, ale medzi nich, a pripomenul aj Orbánovu kritiku sankcií proti Rusku.

Orbán sa v prejave na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad okrem rusko-ukrajinskej vojny dotkol aj otázky miešania rás, ktorá takisto vyvolala negatívne reakcie doma i v zahraničí. „My Maďari sa nechceme stať miešanou rasou,“ vyhlásil okrem iného Orbán, varujúc pred miešaním Európanov s Neeurópanmi.

Orbán počas oficiálnej návštevy Viedne poprel, že v Sedmohradsku mal jeho ostro kritizovaný prejav rasistický obsah. „Občas sa stáva, že sa vyjadrím nejednoznačne. Ide o civilizačnú pozíciu. V tomto prípade nejde o rasizmus, ale o kultúrne rozdiely,“ vysvetlil maďarský premiér na mediálnom brífingu s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom.

Podľa slov Viktora Orbána ide to kultúrnu, a nie rasovú otázku. „Civilizáciu chcem zachovať takú, akou je teraz. V tom sa líšime od Rakúska. My vždy budeme chrániť svoje hranice,“ dodal maďarský premiér.