Úvod ZO ZAHRANIČIA Dajte nám stíhačky, odstrašíme agresorov, vyzval Zelenskyj Britov 

Dajte nám stíhačky, odstrašíme agresorov, vyzval Zelenskyj Britov 

Volodymyr Zelenskyj. (Foto: archív)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zavítal na vopred neohlásenú návštevu Británie. Na londýnskom letisku ho osobne privítal britský premiér Rishi Sunak. Zelenskyj v prejave v tamojšom parlamente žiadal ďalšie zbrane. Zelenského neskôr prijal aj kráľ Karol III.

Britskí zákonodarcovia Zelenského privítali búrlivým potleskom. „Ďakujem ti, Rishi,“ obrátil sa ukrajinský prezident na britského premiéra. Pripomenul, že Británia cvičí ukrajinských vojakov na tanky Challenger, ktoré Londýn sľúbil dodať Ukrajine v počte 14 kusov.

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ poďakoval, že Británia stála za Kyjevom „od prvého dňa“. Priamo sa potom obrátil na expremiéra Borisa Johnsona, ktorý bol prítomný v sále. „Boris, ty si zjednotil ostatných, keď sa to zdalo úplne nemožné,“ povedal Zelenskyj, po čom nasledoval ďalší mohutný potlesk.

Členov britského parlamentu vyzval, aby Ukrajine poskytli aj bojové lietadlá, ktoré označil za „krídla slobody”. Predsedovi Dolnej snemovne Lindsaymu Hoyleovi odovzdal helmu elitného ukrajinského pilota, ktorého označil za jedného z “kráľov Ukrajiny”.

Na prilbe bol napísaný odkaz „Máme slobodu, dajte nám krídla, aby sme ju mohli chrániť“. „V Británii je kráľ pilotom letectva a v dnešnej Ukrajine je každý pilot letectva kráľom,“ vyhlásil Zelenskyj.

Zelenskyj vyjadril presvedčenie o víťazstve Ukrajiny, ktoré podľa neho zmení svet a odstraší budúcich agresorov. „Keď spoločne zvíťazíme, každý agresor bude vedieť, čo ho čaká, ak zaútočí na medzinárodný poriadok,“ povedal. V minulých konfliktoch podľa neho zlo prehralo. „Vieme, že Rusko prehrá, a vieme, že toto víťazstvo zmení svet,“ pokračoval Zelenskyj.

Ukrajinský prezident ocenil aj protiruské sankcie Západu. Zdôraznil, že musia trvať až dovtedy, kým Moskva „nebude zbavená akejkoľvek možnosti financovať túto vojnu“. „Budeme naďalej podporovať Ukrajinu, aby tento rok dosiahla na bojisku rozhodujúce víťazstvo,“ uviedol premiér Sunak.