Úvod Tipy & rady Ako rozlíšiť čerstvé a staré vajce

Ako rozlíšiť čerstvé a staré vajce

Foto: archív

Ak si kúpite lacné vajcia v rôznych akciách, nezaškodí preveriť, či sú naozaj čerstvé. Oceníte to najmä vtedy, ak sa chystáte piecť.

Väčšiu priesvitnú nádobu naplňte studenou vodou a lyžicou do nej opatrne vložte vajíčko. Čerstvé vajce obsahuje veľké množstvo vody, preto je ťažké a ostane ležať na dne. Bielok má hustý a od žĺtka sa oddeľuje vcelku.

Približne dvojtýždňové vajce obsahuje viac vzduchu. Ostane síce na dne, ale širšou časťou sa začína dvíhať hore. Staršie, zhruba mesiac skladované vajce už pláva na povrchu vody, pretože sa v ňom nahromadilo veľa vzduchu. Bielok sa mení na vodu a po rozbití vytečie aj bez oddeľovania.