Úvod Tipy & rady Ako uchovať medvedí cesnak

Ako uchovať medvedí cesnak

Foto: archív

Medvedí cesnak je typická jarná bylinka. Čerstvú si ju však môžeme užívať zhruba len mesiac v roku. Keď sa stromy zazelenajú, medvedí cesnak sa stiahne do zeme a musíme si naň počkať ďalší rok. Existujú však spôsoby, ako si jeho výnimočnú chuť a vôňu užívať po celý rok.

Čerstvý medvedí cesnak je výborný do nátierok, zemiakového šalátu alebo len na maslový chlieb so soľou. Možno z neho pripraviť krémovú polievku alebo ho spariť na masle a servírovať ako listový špenát. Hodí sa k mäsu i do zeleninových polievok.

Ak si z nazberaných listov pripravíte pesto, zachováte chuť a vôňu tejto jarnej bylinky pomerne dlho. Predĺžiť sezónu medvedieho cesnaku v kuchyni možno aj bylinkovým maslom. Dajte do mixéra 250 gramov zmäknutého masla, 60 gramov medvedieho cesnaku, pridajte pol lyžičky soli a krátko pomixujte.

Hotovú zmes rozdeľte misiek alebo malých formičiek a nechajte vychladiť. Možno ju zabaliť do alobalu, vytvarovať do valčeka, nechať v chladničke stuhnúť a potom nakrájať na centimetrové kolieska, ktoré sa dajú uchovať v mrazničke. Bylinkové maslo je výborné na hrianky, steak či grilované ryby.

Medvedí cesnak sa dá aj zamraziť. Stačí listy dôkladne umyť v studenej vode a poriadne vysušiť, najlepšie v odstredivke na šaláty. Potom listy nahrubo nasekajte, dajte do igelitového vrecka a uložte do mrazničky. Použiť ich možno do polievky alebo rizota.

Vôňa a chuť medvedieho cesnaku sa však dajú uhovať aj na pomerne dlhý čas. Nasekajte zväzok byliniek na jemné pásiky, dajte do fľaše z tmavého skla a zalejte kvalitným extra panenským olivovým olejom. V tme nechajte odstáť asi tri týždne. Potom olej preceďte a môžete ho používať všade tam, kde sa hodí olivový olej a vôňa i chuť cesnaku.

Foto: archív
Foto: archív