Úvod Tipy & rady Babské rady na pripálené hrnce

Babské rady na pripálené hrnce

Foto: archív

Vydrhnúť pripálený hrniec nebýva jednoduché. Možno vám práve niektorý z trikov našich starých mám pomôže vyčistiť riad ľahko a bez zbytočného drhnutia.

Z hrnca najskôr opatrne odstráňte čo najväčšie množstvo pripálených zvyškov jedla. Potom doň buď vlejte vriacu vodu, alebo ju v ňom uveďte do varu. Vmiešajte väčšie množstvo soli, aby sa vytvoril silný roztok.

Odstavte na 24 hodín a potom slanú vodu znova krátko povarte. Po chvíľke môžete skúsiť opatrne drevenou špachtličkou uvoľniť pripáleniny na dne. Obsah nakoniec vylejte a hrniec vyčistite.

Pri menšej pripálenine pomôže čierny čaj. Pripravte si z neho silnejší odvar, pridajte trocha soli a nechajte 24 hodín odstáť. Potom hrniec umyte.

Foto: archív
Foto: archív

Ak nechcete na výsledok čakať celý deň, do hrnca s pripáleninou nalejte trocha vody, nasypte sódu a krátko povarte. Ak sa pripálenina nezačne počas varenia odlupovať, nechajte pôsobiť do druhého dňa. Potom vyčistite hrubou stranou špongie alebo drôtenkou. Pozor na antikorový riad, mohol by sa poškriabať. Rovnakú službu ako sóda urobí kypriaci prášok do pečiva.

Na jemnejšie pripáleniny vyskúšajte čistiaci prípravok na riad. Do pripáleného hrnca dajte menšie množstvo vody, pridajte saponát a uveďte do varu. Počas varenia sa snažte drevenou špachtľou alebo vareškou narušiť pripálený povrch. Varte pätnásť až dvadsať minút, potom obsah hrnca vylejte a dočistite.

Účinný je aj prací prášok. Nasypte lyžičku prášku do vody a nechajte asi päť minút variť. Pripáleninu potom odlúpnete a hrniec bude zase ako nový.

Pripálené mlieko odstráni kuchynský olej. Na handričku alebo špongiu kvapnite trochu oleja a pripálenú vrstvu jednoducho pretrite. Nechajte asi desať minút pôsobiť a očistite.

Foto: archív
Foto: archív