Vlastnoručne pripravené oleje s nakladaným medvedím cesnakom či zeleninou sa pri dlhšom skladovaní môžu premeniť doslova na časovanú bombu. Ak ich tepelne neupravíte, riskujete otravu jedovatým botulotoxínom.
Domáce recepty na prípravu oleja s nakladanými bylinkami a zeleninou často sprevádza rizikové odporúčanie „olej vystavte slnečnému žiareniu, aby sa nezakalil“. Takýmto postupom si koledujete minimálne o žalúdočné problémy, ktoré vyvolajú premnožené mikroorganizmy. Netypická chuť, vôňa alebo zmena farby napovedia, že je olej nevhodný na konzumáciu. Ani príjemná vôňa a číra farba však negarantujú jeho neškodnosť.
Na bylinkách a zelenine sa môže prirodzene vyskytovať nebezpečná baktéria Clostridium botulinum. „Ak sa tieto zložky naložia do oleja, zárodok sa môže rozmnožiť a vytvoriť neurotoxíny,“ upozorňuje doktorka Petra Hillerová pre nemecký magazín Őko-Test. Toxíny môžu spustiť botulizmus, život ohrozujúcu otravu, poškodzujúcu nervový systém.

Riziko nákazy sa dá eliminovať tepelnou úpravou tesne pred konzumovaním alebo skladovaním v chladničke pri teplote nižšej ako 5 stupňov Celzia. „Botulotoxín možno ľahko inaktivovať zohriatím potravín na 85 stupňov Celzia počas 5 minút. Spóry sú odolnejšie, ničí ich až 30-minútová expozícia pri teplote 120 stupňov Celzia,“ hovorí doktorka I. Trusková.
Predísť nákaze sa dá aj tepelnou úpravou surovín ešte pred naložením do oleja. Možno ich prevariť v malom množstve vody alebo nad parou a po vychladení a odkvapkaní pridať do oleja. Aj ten však musí pred konzumáciou prejsť tepelnou úpravou. Vlastnoručne pripravený olej by ste nemali skladovať dlhšie ako 3 až 5 dní.