Úvod Z DOMOVA Chovatelia a spracovatelia hydiny na Slovensku sú v kríze

Chovatelia a spracovatelia hydiny na Slovensku sú v kríze

Foto: archív

Situácia na Slovensku v chove a spracovaní hydiny je dlhodobo krízová a aj počas roku 2021 sa neustále zhoršovala. Novinárom to povedal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár. Ako dodal, v roku 2021 sa na ďalšom zhoršovaní situácie podieľali viaceré faktory.

Patrí medzi ne permanentný rast výrobných nákladov, dlhodobý pokles odbytových cien, nárast dovozu hydinového mäsa, falšovanie označovania pôvodu hydinového mäsa prebaľovacími prevádzkami, absencia systémovej finančnej podpory sektora, nedostatočné riešenie existujúcich problémov a nedostatočná prezentácia slovenských potravín.

„Medziročne sme zaznamenali rast výrobných nákladov v chove hydiny o 11 centov/kg živej hydiny z 0,82 eura na 0,93 eura. Chovatelia nosníc zaznamenali medziročný rast výrobných nákladov o 10 až 15 percent.

Pri vajciach z klietkových chovov sa priemerné výrobné náklady na jedno vajce medziročne zvýšili z 8 centov na 8,8 centa za kus, pri vajciach z podstielkových chovov sa priemerné výrobné náklady na vajce medziročne zvýšili z deviatich centov na 10,4 centa za kus,“ spresnil.

Dôvodmi rastu výrobných nákladov boli podľa jeho slov najmä rast cien kŕmnych zmesí pre hydinu o 20 až 30 percent, rast cien jednodňových kurčiat a nosníc o 5 percent a rast mzdových nákladov o 10 percent.

„Výrobné náklady sa zvýšili aj v sektore spracovania hydiny z dôvodu rastu ceny jatočnej hydiny, mzdových nákladov, ako aj nákladov za obalové materiály. Medziročne sa náklady na výrobu kuracích rezňov zvýšili z 3,74 eura/kg na 3,95 eura/kg,“ priblížil.

„Napriek tomu, že v posledných rokoch zaznamenávajú chovatelia a spracovatelia hydiny rast výrobných nákladov, na odbytových cenách za ich výrobky sa to rovnakým spôsobom neprejavuje,“ dodal Molnár.