Úvod Tipy & rady Domáci chlebík z hrnca – bez váhy, bez odmerky a miesenia

Domáci chlebík z hrnca – bez váhy, bez odmerky a miesenia

Foto: archív

Ponúkame výborný recept pre každého, kto by si rád pochutnal na domácom chlebíku. Recept je  jednoduchý a hoci treba počkať na vykysnutie cesta, príprava vám zaberie len 10 minút času. Čím dlhšie necháte chlieb kysnúť, tým viac „bubliniek“ bude mať vo vnútri.

Poznámka: Na meranie surovín používame hrnček s rovnakým objemom. V tomto prípade bol použitý hrnček s objemom 250 ml.

Potebujeme:
3 šálky hladkej múky
1,5 šálky vlažnej vody
1 lyžičku sušeného droždia
1 lyžičku soli
Voliteľné: rasca, hrubozrnná soľ, ľanové semienka…

Postup:
Všetky prísady okrem semienok zmiešame v miske. Nemiesime rukou, stačí premiešať len vareškou, aby sa všetky prísady spojili. Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote cez noc, prípadne až 12 hodín.

Pripravíme si hrniec s pokrievkou (taký, ktorý môžeme vložiť aj do rúry), prípadne zapekaciu misu. Misu alebo hrniec vložíme do rúry a necháme vyhriať na 230 stupňov. Hrniec v rúre necháme vyhriať aj s pokrievkou.

Cesto si preložíme na papier na pečenie a vložíme do horúceho hrnca z rúry. Vrch môžeme posypať rascou alebo semienkami a môžeme spraviť aj pár jemných zárezov nožom. Prikryjeme pokrievkou a pečieme pri teplote 220 – 230 stupňov 30 minút. Potom zložíme a necháme zapiecť povrch chlebíka ešte asi 15 – 20 minút.