Úvod Recepty Elenkine pudingáče

Elenkine pudingáče

Foto: Marián Kolimár

Novoročným predsavzatím mnohých ľudí býva chudnutie. Malý prehrešok však občas nemôže zaškodiť… Ruku na srdce, kto z vás dokáže odolať dobrotám z maminej kuchyne? Nie je predsa nič lepšie, ako z lásky upečený dezert, na ktorom si pochutí celá rodina.

Na Elenkine „pudingáče“ budeme potrebovať:

Cesto:
250 ml – mlieko
200 ml – olej
3 ks – žĺtok
500 g hladká múka (resp. pridávať múku, kým sa cesto nelepí)
10 lyžíc – kr. cukor
štipka – soľ
20 g – droždie

Krém:
3 bal. – vanilkový puding
750 ml – mlieko
3 ks – vanilkový cukor
5-6 lyžíc – kryštálový cukor
180 g – maslo

Ďalej budeme potrebovať:
vajíčko na potretie
práškový cukor na posypanie

Postup:

Cesto

Foto: Marián Kolimár
Foto: Marián Kolimár

Pripravíme si kvások z 2 lyžičiek cukru, mlieka a droždia. V mise zmiešame múku, štipku soli, cukor, žĺtka, mlieko, olej a kvások. Cesto necháme nakysnúť cca 1 hod – aby zdvojnásobilo objem.

Krém

Foto: Marián Kolimár
Foto: Marián Kolimár

Kým nakysne cesto urobíme si puding. Po vychladnutí ho vyšľaháme s maslom. Zatiaľ dáme plnku do chladničky.

Kolieska

Foto: Marián Kolimár
Foto: Marián Kolimár

Cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 1 cm. Vezmeme si omúčený hrnček, ktorým budeme do cesta vykrajovať kolieska.

Pečenie

Foto: Marián Kolimár
Foto: Marián Kolimár

Kolieska chvíľku necháme na plechu ešte trochu podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 200 °C do zlatista cca 15 min.

Náplň a posýpka

Foto: Marián Kolimár
Foto: Marián Kolimár

Keď buchtičky vychladnú rozkrojíme ich, naplníme pudingovým krémom a posypeme práškovým cukrom. Z dávky vyjde približne 20 kusov.

Foto: Marián Kolimár
Foto: Marián Kolimár

2 komentárov

  1. ake mate cesto? ja som to teraz zarobila , podla navodu a je to moc tekute, leskle a lepi sa to.. neviem si predstavit , ako z toho budem sulat tie pasiky… to sa kysnutim asi nezmeni… co s tym?????

Comments are closed.