Úvod Z DOMOVA Farmári a potravinári vstupujú do štrajkovej pohotovosti

Farmári a potravinári vstupujú do štrajkovej pohotovosti

Foto: archív

Členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), teda slovenskí chovatelia zvierat, zeleninári, ovocinári alebo vinohradníci vstupujú do štrajkovej pohotovosti. Pripája sa k nim aj široké spektrum potravinárov.

Valné zhromaždenie komory rozhodlo o vstupe do štrajkovej pohotovosti a zároveň splnomocnilo predstavenstvo komory v prípade neriešenia kritickej situácie v agrosektore presadzovať svoje ústavné práva formou štrajku.

„Poslednou kvapkou je Plán obnovy EÚ, v ktorom nie je ani len zmienka o poľnohospodárstve a potravinárstve. Potrebujeme jasnú odpoveď, či nás Slovensko vôbec potrebuje a či budeme naďalej označovaní iba za ľudí, ktorí ničia túto krajinu a poberajú len dotácie.

Nie sme proti nikomu, ale chceme bojovať za to, aby naša krajina bola krajšia, trvalo udržateľná a aby spoločne malí, rodinní a veľkí poľnohospodári v spolupráci s potravinármi nakŕmili tento národ,“ uviedol k štrajkovej pohotovosti predseda SPPK Emil Macho.

Vedeniu ministerstva pôdohospodárstva na čele s ministrom Jánom Mičovským vyčítajú slovenskí agropotravinári neriešenie zásadných tém, ktoré sa dotýkajú celého slovenského agrokomplexu. Veľkým problémom je podľa SPPK slabé zapájanie poľnohospodárov a potravinárov do jednotlivých procesov a minimum informácií o plánovaných opatreniach ministerstva.

Najpálčivejšími problémami sú však podľa komory absencia jasnej vízie agropotravinárskeho sektora zo strany ministerstva, Fond obnovy EÚ, príprava Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, financovanie sektora zo štátnej pomoci či nepremyslené rozhodnutia, o ktorých sa farmári dozvedajú opakovane na poslednú chvíľu.

Problémová je aj príprava stropovania priamych platieb, zasielanie dodatkov k nájomným zmluvám od Slovenského pozemkového fondu so spätnou platnosťou a plánovaný presun finančných prostriedkov medzi piliermi, ktorý sa napokon vplyvom mediálnemu tlaku neuskutočnil.