Úvod Zdravie Javorový sirup je bohatý na minerálne látky

Javorový sirup je bohatý na minerálne látky

Foto: archív

Javorový sirup je kanadská špecialita. Toto stopercentné prírodné sladidlo je zdravá a zároveň aj chutná náhrada bieleho cukru. V BIO kvalite okrem toho neobsahuje nijaké pridané sladidlá, farbivá ani konzervačné látky.

Hnedá číra tekutina so sladkou zemitou chuťou sa vyrába z miazgy javora cukrového. Produkcia sirupu je pomerne nákladná – na získanie jedného litra je potrebných až 40 litrov javorovej šťavy. Preto sa v obchodoch často objavujú lacné imitácie, ktoré však s kvalitným javorovým sirupom nemajú nič spoločné.

Až 75 percent celosvetovej produkcie pochádza z kanadskej provincie Quebec. Zaujímavé je, že toto prírodné sladidlo môže zmrznúť a po rozmrazení má rovnakú kvalitu. Väčšie zásoby teda možno skladovať aj v mrazničke.

V porovnaní s bielym cukrom, ktorého nutričná hodnota je nulová, obsahuje javorový sirup množstvo prospešných látok a antioxidantov. Je mimoriadne bohatý na minerálne látky, najmä vápnik a draslík. Obsahuje aj mangán, zinok, fosfor, železo, riboflavín, niacín, tiamín a vitamíny skupiny B.

Posilňuje imunitu, nervový systém aj srdce. Chráni pred voľnými radikálmi, znižuje cholesterol, podporuje tvorbu bielych krviniek. Je vhodný aj ako prevencia aterosklerózy a onkologických ochorení.

Odporúčaná dávka je jedna lyžica sirupu denne. V predajniach zdravej výživy možno nájsť aj javorové maslo, cukríky, cukor, karamel alebo želé.

Javorový sirup možno použiť na sladenie, varenie aj pečenie. Je sladší ako biely cukor (približný pomer je 4:3). Má aj viac kalórií ako cukor, ale menej ako med. Vynikajúco dochutí koláče, palacinky, jogurty, koktaily, zmrzlinové a ovocné poháre, ale aj marinády na mäso.

Foto: archív
Foto: archív