Úvod Zdravie Kuskus je vhodný aj pri redukčných diétach

Kuskus je vhodný aj pri redukčných diétach

Foto: dobruchut.azet.sk

Kuskus je v našej kuchyni stále tak trochu nezvyčajné jedlo. Táto zdravá cestovina v podobe drobných guľôčok sa najčastejšie vyrába zo semoliny – druhu tvrdej bielej pšenice, ale možno nájsť aj kuskus z prosa alebo jačmeňa.

Svoj domov má v arabských krajinách severnej Afriky a Blízkeho východu. V týchto oblastiach ho ženy často pripravujú tradičným, pomerne časovo náročným spôsobom. Pšenicu rozomelú na krupicu, pridajú trochu múky, vodu a soľ, prípadne morskú vodu. Vzniknuté hrudky rozdrobia na malé guľôčky a vysušia na slnku.

Cestovina, vzhľadom pripomínajúca tarhoňu, obsahuje množstvo bielkovín, uhľohydrátov, vlákniny a vitamínov skupiny B. Nachádza sa tu aj vitamín E, K, luteín, kyselina listová a pantoténová, železo, vápnik, horčík či selén.

Kuskus podporuje trávenie, zrýchľuje metabolizmus, prečisťuje črevá a udržiava optimálnu hladinu cukru v krvi. Má nízku energetickú hodnotu, preto je vhodný pri redukčných diétach.

Na rozdiel od cestovín sa nevarí, stačí ho spariť variacou vodou. Upraviť ho možno podľa chuti a fantázie na sladko aj slano. Vynikajúco nahradí ryžu alebo cestoviny, poslúži ako základ šalátov a dokonca aj dezertov.

Foto: archív
Foto: archív