Úvod Zdravie Kvalitný chlieb je poklad zdravej výživy

Kvalitný chlieb je poklad zdravej výživy

Foto: archív

Chlieb má čoraz horšiu reputáciu. Ako je možné, že sa z tohto tradičného pokrmu za posledné roky stal nepriateľ číslo jeden? Odpoveď je pomerne jednoduchá: rafinovaná biela múka, rafinovaný biely cukor, lacná soľ a celá paleta konzervačných látok. Nehovoriac o lepku, ktorý je dnes vnímaný takmer ako zbraň hromadného ničenia.

Ak chlieb zbavíme škodlivých prísad a nahradíme ich blahodarnými ingredienciami, stane sa z neho skutočný poklad zdravej výživy. Jediný krajec kvalitného celozrnného chleba na raňajky dokáže nadlho stabilizovať hladinu krvného cukru.

V celozrnnej múke je pomletá aj obalová časť obilných zŕn, v ktorej sa nachádza viac vlákniny, vitamínov, antioxidantov aj minerálov. Celozrnné produkty majú až trikrát vyšší obsah vlákniny ako pečivo z bielej múky.

Foto: archív
Foto: archív

A ako spoznáme ten naozaj zdravý, poctivý chlieb? Pri určovaní jeho kvality treba zabudnúť na farbu. Niektorí výrobcovia totiž dofarbujú pečivo vyrobené z klasickej bielej múky praženým jačmenným sladom alebo karamelom, prípadne neaktívnou sladovou múčkou. Jeme tak menej výživný, zato drahší a tmavší produkt, pritom ostávame v sebaklame, že žijeme zdravo.

Chlieb z pravej celozrnnej múky je zrnitý a už na kôrke vidno kúsky zrniek. Nejde pritom len o celé prilepené zrná či ovsené vločky, čo tiež môže byť iba trik lacného chleba. Zrnitosť a drobivosť chleba vychádza priamo z jeho štruktúry. Najistejšie je preveriť si jeho zloženie na obale. Na výrobu celozrnných výrobkov sa používa minimálne 80 percent celozrnnej múky, zložení je teda uvedená na etikete ako prvá v poradí.