Úvod Z DOMOVA Kým časť sveta hladuje, EÚ plytvá vo veľkom. Vrátane SR

Kým časť sveta hladuje, EÚ plytvá vo veľkom. Vrátane SR

Foto: archív

Kým viac ako desatina ľudí vo svete hladuje, v Európskej únii končí v koši zhruba 89 miliónov ton potravín ročne. Znamená to, že občan únie vyhodí priemerne štyri jedlá týždenne, a to napriek tomu, že za ne minie značnú časť príjmu. Jednou z príčin tohto stavu je nadmerné nakupovanie potravín, ktoré nestíha zjesť, čo sa deje aj teraz, pred sviatkami.

Najviac transakcií a najväčšie objemy platieb každoročne evidujú obchody v decembri. Naopak, v obchodoch s potravinami míňame najmenej v prvých dvoch mesiacoch roka. Potraviny patria spolu s bývaním medzi najnákladnejšie položky, ktoré ľuďom odkroja najväčšiu časť príjmu. V priemere je to až 19 percent z mesačného zárobku. A to je približne toľko, koľko sa platí za bývanie, elektrinu, vodu, plyn a ďalšie služby vzťahujúce sa na bývanie.

Odhady potravinového odpadu sa u nás pohybujú od 35 do 168 kilogramov na osobu ročne. Slovensko teda určite nepatrí medzi uvedomelé krajiny riešiace tento problém. Podľa údajov OZ Free Food sa najviac plytvá ovocím, zeleninou a pečivom. Problémom býva aj varené jedlo, keďže domácnosti zvyknú variť vo veľkom, ale potom nechcú jesť tri dni po sebe to isté. Priznávajú sa k tomu najmä ľudia vo veku 19 až 40 rokov.

„Začnime sa správať k potravinám zodpovedne. Nákupy si plánujme. Ak nie sme plánovači, nakupujme častejšie, ale menej, len to, čo zjeme v daný deň. Do obchodu odporúčam chodiť s nákupným zoznamom. Spoznajte svoju chladničku a mrazničku, zaveďte si v nich systém.

Veci, ktoré je potrebné spotrebovať, dajte dopredu, premyslite si, aké jedlo z nich pripravíte. Poznajte rozdiel medzi dátumom spotreby a minimálnej trvanlivosti. Nevyhadzujte, s jedlom, ktoré nevládzete zjesť, sa dá naložiť aj inak – mrazenie, blanšírovanie, fermentovanie či zaváranie,“ radí Alexandra Kolariková z Občianskeho združenia Free Food.