Úvod Recepty Kysnuté rožteky s vanilkovým krémom

Kysnuté rožteky s vanilkovým krémom

Foto: sovkusom.ru

Domáce pečivo z kysnutého cesta a lahodného vanilkového krému. Vyskúšajte fantastické plnené rožteky jemné ako pavučinka.

Potrebujeme:
600 g hladkej múky
550 ml mlieka
7 g sušeného droždia
220 g kryštálového cukru
100 g zmäknutého masla
½ lyžičky soli
1 vajce
3 žĺtky
1 bal. vanilkového cukru
1 lyžiču citrónovej šťavy
1 lyžičku strúhanej citrónovej kôry
30 g škrobu
práškový cukor (na posypanie)

Postup:

250 ml mlieka zahrejeme, pridáme 100 g cukru, droždie a počkáme, kým sa urobí kvások.

Kvások zmiešame s múkou, 50 g zmäknutého masla, soľou a vajíčkom. Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme na teple odpočívať 1 – 1½ hodiny.

Foto: sovkusom.ru
Foto: sovkusom.ru

V miske zmiešame 300 ml mlieka, 120 g cukru, škrob, citrónovú kôru a 2 žĺtky. Dobre premiešame a na miernom plameni a za stáleho miešania privedieme do varu. Krátko povaríme, odstavíme a necháme vychladnúť. Pridáme zvyšné zmäknuté maslo, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a premiešame.

Foto: sovkusom.ru
Foto: sovkusom.ru

Vykysnuté cesto rozdelíme na 15-20 kusov a tieto rozvaľkáme do tvaru podlhovastej placky s hrúbkou 1 cm. 3 cm od okraja cesta navrstvíme 1 lyžicu náplne a prikryjeme ju cestom. Na druhej polovici cesta bez náplne urobíme zárezy ostrým nožom a preložíme cez náplň prikrytú cestom.

Foto: sovkusom.ru
Foto: sovkusom.ru
Foto: sovkusom.ru
Foto: sovkusom.ru

Takto prirpavené rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20-30 minút podkysnúť. Potom potrieme žĺtkom a plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme dozlatista pri teplote 180 stupňov.

Foto: sovkusom.ru
Foto: sovkusom.ru

Upečené rožky posypeme práškovým cukrom.