Úvod Zaujímavé Londýnska vegánska reštaurácia Fish and Chips má nečakaný úspech

Londýnska vegánska reštaurácia Fish and Chips má nečakaný úspech

Foto: archív

Obľúbené vysmážané ryby s hranolkami, smažené krevety aj krevetový kokteil v bezmäsitej, vegetariánskej verzii, ponúka nová pobočka majiteľa siete britských reštaurácií Fish and Chips Daniela Suttona s jedným upozornením: „V našich rybách nie sú nijaké ryby.“

Sutton začal podávať „vegánske fish and chips“ v jednej zo svojich prevádzok vo východnom Londýne ako experiment na začiatku tohto roka. A nečakane veľký dopyt ho prekvapil. „Mysleli sme si, že skúsime urobiť niečo vegánske a uvidíme, ako to pôjde. A išlo to naozaj dobre, tak sme zostavili celé menu,“ povedal Sutton.

Po záplave objednávok na nové menu Sutton nakoniec otvoril v Londýne čisto vegánsku prevádzku bez mliečnych výrobkov. Nová pobočka mu pomôže pokryť rastúci dopyt a umožní tiež, aby celá kuchyňa vrátane veľkých mrazničiek bola bez mäsa a bez mliečnych výrobkov. Je to tiež príležitosť, ako profitovať z boomu vegánskych a alternatívnych reštaurácií, najmä v módnom východnom Londýne.

Majiteľ siete britských reštaurácií Fish and Chips Daniel Sutton. (Foto: archív)

„Vegánska ryba“ je vyrobená z banánového kvetu marinovaného v morských riasach a rastlinách, aby získala rybiu chuť, a potom sa vypráža. Vegánske „krevety“ sú zasa z japonského zemiakového škrobu. Zvedaví zákazníci mohli ochutnať prvé „testovacie vzorky“ nových jedál.

„Je to vynikajúce,“ povedala Cat Thomasová, fundraising manažérka. „Nemyslím si, že to chutí ako ryba, ale rozhodne by som zjedla viac,“ dodala. Sutton si ešte nie je istý, aký zisk by mohol očakávať. Vegánske ingrediencie nie sú lacné, ale nie sú ani plné tzv. éčiek, a za to sa platí.

Na trhu sú už dlhšie vegánske hamburgery a klobásy, ale bezmäsitá verzia obľúbenej britskej pochúťky doteraz chýbala. „Niektorým chutilo vegánske menu viac ako ryby, ale iní povedali, že chuť tresky jednoducho nemožno nahradiť,“ dodal Sutton.

Foto: archív

Vegánska reštaurácia Fish and Chips: