Úvod Spoločnosť Medovina je na Slovensku stále obľúbená

Medovina je na Slovensku stále obľúbená

Foto: archív

Starý slovanský nápoj pod menom medovina je na Slovensku stále obľúbený. Zhruba desať legálnych výrobcov jej ročne vyprodukuje 500-tisíc litrov. Na výrobu litra tohto nápoja spotrebuje producent pol kilogramu medu, pričom práve množstvo medu určí v budúcnosti sladkosť nápoja.

„Med sa v určitom pomere zmieša s vodou a vznikne sterilná sladká voda. Po vychladnutí sa do nej pridajú kvasinky, čo vyvolá búrlivé vínne kvasenie. Po dvoch až troch mesiacoch vznikne v medovine 10 percent alkoholu.

Vtedy sa nápoj stáča do dubových sudov, kde ešte dva až päť rokov pomaly kvasení. Tento proces je možný len v dubových sudoch, nie plastových či antikorových nádobách, ktoré neprepúšťajú vzduch,“ priblížil proces výroby medoviny Bronislav Tomka, majiteľ nitrianskej firmy Tomka, s. r. o.

Medovinu vyrába od roku 1989. Tri roky predtým zakladateľ firmy Karol Tomka ako riaditeľ účelového zariadenia v Nitre, zaoberajúceho sa spracovaním včelieho medu, založil prvú výrobu medoviny na Slovensku.

Dnes sa medovinou ako oficiálnym nápojom pre návštevy prezentuje aj mesto Nitra. Slovensko a Česko patria k najväčším konzumentom a výrobcom tohto tradičného slovanského nápoja. Medovina je však typická aj pre Poľsko či Švédsko.

Foto: archív
Foto: archív