Úvod Zdravie Melasa má o polovicu menej kalórií ako cukor

Melasa má o polovicu menej kalórií ako cukor

Foto: archív

Melasa v súčasnosti nie je veľmi rozšírené sladidlo. Na rozdiel od často používaného rafinovaného cukru je to však doslova výživný elixír.

Táto šťava vzniká pri výrobe cukru lisovaním cukrovej repy alebo trstiny a z nej sa potom ďalej extrahuje cukor. Počtom extrakcií sa podiel cukru v melase znižuje, ale všetky ostatné cenné látky v nej zostávajú.

Je dosť sladká, a tak môže nahradiť bežne používané sladidlá. Má pritom menej kalórií – len zhruba dve tretiny v porovnaní s medom a o polovicu menej ako cukor. Najlepšia melasa obsahuje len 18 až 20 percent cukru, a to vo forme glukózy a fruktózy.

Tie majú vyššiu sladivosť ako sacharóza obsiahnutá v bielom cukre. Fruktóza okrem toho nezvyšuje tak prudko hladinu krvného cukru ako sacharóza, do krvi sa vstrebáva pomalšie, preto je to trvalejší zdroj energie. Melasa obsahuje asi tri percentá bielkovín – cukor pritom neobsahuje nijaké.

Nachádzajú sa v nej aj menšie množstvá vitamínov B. Až desať percent z nej tvoria minerály. Je jedným z najbohatších rastlinných zdrojov železa a jej súčasťou je aj meď, vápnik, chróm, draslík, horčík, zinok a veľa stopových prvkov.

Foto: archív
Foto: archív