Úvod Zaujímavé Melta nie je len bezkofeínová náhrada kávy

Melta nie je len bezkofeínová náhrada kávy

Foto: archív

Melta u starších ročníkov často vyvoláva spomienky na detstvo. Spolu s bielou kávou dlhé roky patrila k obľúbeným raňajkovým nápojom dospelých i detí. Vzniká pražením sušeného koreňa čakanky, cukrovej repy a obilnín, konkrétne raže a jačmeňa. Oveľa staršia ako melta je cigória, vyrábaná len z praženého koreňa čakanky. Napríklad Holanďania ju poznajú už od roku 1690.

Kedysi bola vnímaná predovšetkým ako lacnejšia náhrada kávy a jej obľuba rapídne stúpla v časoch napoleonských vojen, keď sa klasická káva nedala zohnať. Napoleon totiž v roku 1806 vyhlásil blokádu anglického tovaru vrátane kávy, čím nepriamo spôsobil rozvoj produkcie rôznych kávovinových alternatív po celej kontinentálnej Európe.

Kávoviny boli v našich končinách až do druhej svetovej vojny tým najrozšírenejším nápojom. Vypilo sa ich viac ako kávy a čaju, ale dokonca aj piva. Po druhej svetovej vojne však melta tak trochu ustúpila do úzadia. Podpísal sa na tom pokles ceny kávy i stúpajúca životná úroveň obyvateľstva, siahajúceho čoraz častejšie radšej po káve alebo čaji.

Foto: archív

Hoci mnohí považujú meltu za kávu bez kofeínu, keďže ju chuťovo pripomína, nie je to celkom tak. Jej jednotlivé zložky sa nesnažia konkurovať kávovým zrnám, pražené časti rastlín majú svoje vlastné prednosti. Horkastú príchuť jej pridáva koreň čakanky. Melta neobsahuje kofeín, a tak ju možno piť v neobmedzenom množstve. Pre jej pozitívne účinky na organizmus sa stáva jedným zo symbolov zdravého životného štýlu.

Nachádza sa v nej polysacharid inulín. Pomáha pri liečbe žlčových i obličkových kameňov, zápale močových ciest, nechutenstve aj zápche. Vďaka probiotickým účinkom posilňuje črevá a chráni ich pred zápalmi, hnačkovou infekciou či onkologickými ochoreniami. V hrubom čreve vyživuje zdraviu prospešné mikroorganizmy, čím posilňuje aj imunitný systém.

Výhoda inulínu je, že napriek svojej sladkej chuti nezvyšuje hladinu krvného cukru a má nízku kalorickú hodnotu. Možno ho preto použiť aj ako náhradu cukru. Do úvahy však treba brať proces praženia, pri ktorom môže prichádzať k jeho strate.