Úvod Zdravie Mrkva: zelenina dobrá nielen na oči

Mrkva: zelenina dobrá nielen na oči

Foto: archív

Pri mrkve vám asi ako prvé napadne, že prospieva zdraviu očí. To áno, ale má aj mnoho iných pozitívnych účinkov na naše zdravie. Obsahuje aj ďalšie vitamíny, ktoré vám pomôžu dostať sa do kondície. Pokiaľ práve neobľubujete priamu konzumáciu mrkvy, urobte si čerstvú mrkvovú šťavu. Mrkva obsahuje vitamíny A, B, C, D, E, H a K, draslík, horčík, zinok, železo, sodík, fosfor, vlákninu, vápnik, bielkoviny, sacharidy, kremík, síra a betakarotén.

Účinky mrkvy na zdravie:

1. Pomáha správnemu tráveniu a pravidelnému vyprázdňovaniu – proti zápche.
2. Chráni pred voľnými radikálmi a tým vypudzuje toxické látky z tela.
3. Eliminuje bujnenie rakovinových buniek – prevencia pred rakovinou.
4. Posilňuje srdcovocievny systém – prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami (infark, mozgová príhoda, ischemická choroba srdca).
5. Znižuje vysokú úroveň cholesterolu v krvi.
6. Pomáha pri kožných ochoreniach.
7. Zabezpečuje pevnosť kostí a zubov.
8. Dodáva telu vitamín A, ktorý potrebujeme pre dobrý zrak.
9. Dodáva pokožke pevnosť – proti starnutiu.

Mrkva je zároveň aj „zbraň“ v boji s podkožným tukom. Každodennú konzumáciu by ste mali sledovať nie len popri chudnutí, ale mala by byť súčasťou vášho jedálnička aj bežne. Mrkva má všestranné využitie ako napríklad: džús z čerstvej mrkvy, polievky, omáčky, príloha k mäsu, do šalátov a rôzne…

Dusená mrkva – obed, večera

mrkva a mrkvova stava v pohari

Potrebujete: 300g mrkvy,1 ČL olivového oleja, štipka soli, 1 ČL šťava z citróna, voda, trochu Solamylu

Očistenú mrkvu nakrájajte na krúžky. Do hrnca dajte rozpáliť olej a trochu mrkvu popražte, potom pridajte soľ, zalejte vodou a duste, kým nebude mrkva mäkká (cca 10-15 minút). Keď bude mrkva uvarená, mäkká, pridajte citrónovú šťavu (1 ČL) poprášte solamylom (škrobová múčka), poriadne premiešajte, nechajte zovrieť a odstavte.

Mrkvový šalát – desiata, olovrant

Potrebujete: 1 mrkva, 1 jablko, citrónová šťava, škorica

Očistenú mrkvu a jablko nastrúhajte do misky, pridajte škoricu, pokvapkajte citrónovou šťavou. Premiešajte a môžete jesť.

Oslovili vás účinky mrkvy? Vyskúšajte aj mrkvovú šťavu. Síce sa ochudbníte o vlákninu, ale o vitamíny určite nie. Samozrejme, že najlepšia je čerstvo pripravená.