Dopriať si čokoládu alebo zmrzlinu bez umelých sladidiel je pre mnohých diabetikov nesplniteľný sen. Teraz im však svitla nádej, a to vďaka izraelskému startup A1C Foods. Začínajúca potravinárska firma začala vyrábať sladkosti s klasickým cukrom, ktoré podľa nej nezvyšujú hladinu krvného cukru.
Čokoláda a zmrzlina z produkcie A1C Foods neobsahuje umelé sladidlá, ale bežný cukor. K tradičným ingredienciám však pridali špeciálnu látku, znižujúcu glykemický index. Vďaka nej túto čokoládu môžu konzumovať aj diabetici.
Zakladateľmi podniku sú daňový a právny zástupca Ran Hirsch a endokrinologička Mariela Glandtová. Hirschovej dcére lekári diagnostikovali cukrovku a dostala sa do starostlivosti Glandtovej. Keď k nej otec s dcérou prišiel po prvý raz, odporučila im, aby zo stravy vynechali sacharidy. Potom však svojej pacientke na prekvapenie ponúkla čokoládu.
Vyrobila ju sama vo svojej kuchyni. Výrobok vymyslela pre svojho maškrtného otca, ktorý rovnako trpí cukrovkou. Zverila sa Hirschovi, že jej snom je vyrábať takú čokoládu vo veľkom. „Okamžite som jej navrhol partnerstvo,“ povedal Hirsch.
V roku 2016 založili v Ramat Ganu v Tel Avive A1C Foods, ktorá sa špecializuje na recepty a výrobu potravín s nízkym glykemickým indexom. Podarilo sa im izolovať špecifické substancie čokolády a zmeniť ich tak, aby sa znížil glykemický index alebo vplyv na cukor v krvi. „Je to podobný postup ako pri lieku, takže si ho môžeme nechať patentovať,“ tvrdí Hirsch.