Úvod Tipy & rady Päť tipov proti posilvestrovskej „opici“

Päť tipov proti posilvestrovskej „opici“

Foto: archív

Koniec starého a začiatok nového roka väčšina z nás prežíva s priateľmi a mnohí aj s pohárom alkoholu. Ak by bol ten pohárik jeden alebo dva, nič by sa nestalo.

Počas osláv najmä jedzte a pite aj nealko. Na večierok rozhodne nechoďte s prázdnym žalúdkom. Dôležité je zapíjať alkohol dostatočným množstvom nealkoholických tekutín. Pred spánkom si dajte dva poháre vody. Po oslave je dôležitý dostatočne dlhý spánok.

Množstvo tekutín

Foto: archív
Foto: archív

Základné pravidlo je doplniť tekutiny. Keď vstanete z postele, vypite dva poháre vody. Okrem minerálok alebo čistej vody je vhodné dopriať si aj džúsy a ovocné šťavy s obsahom cukru.

Ďumbierový čaj

Foto: archív
Foto: archív

Zaručená cesta, ako sa zbaviť opice po ťažkej noci, je čaj z čerstvého ďumbiera. Očistený a nastrúhaný ďumbier zalejte vriacou vodou, nechajte niekoľko minút vylúhovať, pridajte trochu citrónovej šťavy a nešetrite medom. Po prehýrenej noci pomôže aj hrnček teplého čaju, vhodnejší ako čierny je však bylinkový, najmä mätový.

Sóda bikarbóna

Foto: archív
Foto: archív

Inšpirujte sa receptom z východného Slovenska. Potrebujete 3 dl čistej vody, 1 polievkovú lyžicu octu, 1 polievkovú lyžicu sódy bikarbóny. Vodu nalejte do pohára väčšieho ako 3 dl. Pridajte ocot, premiešajte a doplňte sódu. Zmes začne okamžite kypieť. Hneď ju vypite. Pozor, postup pridávania jednotlivých ingrediencií treba dodržať.

Šálka silnej kávy

Foto: archív
Foto: archív

Odborníci neodporúčajú kofeín ani energetické nápoje kombinovať s alkoholom. Po opici si však môžete dopriať šálku chutnej čiernej kávy. Nezabúdajte však aj na dostatočný prísun tekutín. Teda tých bez obsahu alkoholu.

Vývar s cesnakom

Foto: archív
Foto: archív

Teplá polievka pomôže žalúdku aj ubolenej hlave. Cesnak okrem mnohých iných priaznivých účinkov zabezpečuje rýchlejšie odstraňovanie odpadových produktov, teda aj alkoholu, pri látkovej výmene. Potrebujete 1 liter zeleninového vývaru, 50 g masla, 60 g múky, 150 g nakrájaného cesnaku, 100 ml smotany, soľ, korenie. Vývar zohrejte. V osobitnom hrnci zmiešajte rozpustené maslo s múkou, pridajte dve tretiny cesnaku a smotanu. Zmes premiešajte a nechajte jednotlivé ingrediencie spojiť. Potom do nej vlejte vývar, nechajte prevrieť, dochuťte soľou, korením a zvyšným cesnakom.

2 komentárov

Comments are closed.