Úvod Ekonomika Podiel slovenských potravín na trhu mierne klesol

Podiel slovenských potravín na trhu mierne klesol

Foto: archív

Potraviny vyrobené na Slovensku mali domácom na trhu v 1. polroku 2015 viac ako 62-percentný podiel. V porovnaní s koncom roka 2014 je to menej o 0,8 percentuálneho bodu.

Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. V druhom polroku 2014 mali na trhu v SR slovenské potraviny 63,2-percentný podiel.

„Celkový podiel za prvý polrok kopíruje posledné dva polroky, teraz je to 62,4 %, čo je o 0,8 % menej ako bolo na konci roku 2014. Tieto údaje sa stále pohybujú medzi úrovňou 62 % až 63 %, čo je veľmi potešujúce,“ povedal Jahnátek.

Pri určovaní podielu sa podľa neho vychádzalo z hodnotenia 22 potravinárskych komodít, čo predstavuje približne 90 percent predaja potravín na Slovensku vo vybraných obchodných reťazcoch. Podľa ministra dve potravinárske komodity majú na slovenskom trhu viac ako 80-percentný podiel.

„Je to výroba medu s 86,8-percentným podielom, čo v porovnaní s 1. polrokom 2013, odkedy sa vykonáva hodnotenie podielov, predstavuje nárast o 22,9 %. Hydinársky priemysel má 85,8-percentný podiel, čo je nárast oproti prvému polroku 2013 o 18,2 %,“ spresnil minister.