Úvod Z DOMOVA Poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v EÚ

Poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v EÚ

Foto: archív

Až jedna tretina potravín z Poľska nevyhovuje najmä pre porušenie hygienických noriem. Samotný poľský najvyšší kontrolný úrad konštatuje, že potraviny z ich krajiny sú najnebezpečnejšie v celej Európskej únii. Situáciu riešil vo štvrtok aj parlamentný výbor.

Z Poľska prichádzajú na Slovensko najčastejšie potraviny, vykazujúce nejaké pochybenia alebo sú nebezpečné. Povedal to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan po skončení rokovania mimoriadneho Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Dôvodom mimoriadneho výboru bola správa Najvyššieho kontrolného úradu Poľskej republiky. Úrad skonštatoval, že poľské potraviny sú najnebezpečnejšie v rámci celej EÚ. Vlčan upozornil, že závery poľského úradu ohľadom kontroly potravín vyrábaných v Poľsku sú mimoriadne závažné.

„Závery potvrdzujú, že v prípade Poľska zrejme ide o systémový problém. Ide o kontrolu rozloženú medzi tri autority, a preto aj štatistiky, ktoré máme, potvrdzujú, že z Poľska prichádzajú najčastejšie potraviny, ktoré vykazujú nejaké pochybenia alebo sú nebezpečné,“ vyhlásil Vlčan.

Na základe situácie vyzval verejnosť, aby zvážila nakupovanie potravín v Poľsku. “Tiež zvýšime intenzitu kontrol potravín dovážaných z Poľska. Nemôžeme robiť kontroly na hraniciach, lebo to by bolo v rozpore s európskym právom, išlo by o obmedzovanie voľného pohybu tovaru. Zvýšime ale kontrolu dovážaných potravín v prihraničných oblastiach,“ hovoril Vlčan.

Poľské potraviny a táto správa sa podľa členky Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a poslankyne NR SR Jarmily Halgašovej Slovenska mimoriadne dotýkajú. Poľsko je totiž druhý najväčší dodávateľ potravín na Slovensku.

„V rámci tohto výboru som požiadala o predloženie informácií o vykonaných kontrolách, na základe ktorých som zistila, že jedna tretina kontrol potravín, ktoré sú dodávané z Poľska, nevyhovujú požiadavkám, a to najmä, že nie sú úplne dokumenty, respektíve sú porušené hygienické štandardy,“ upozornila Halgašová.

Čo ju však podľa jej slov prekvapilo, boli výsledky z rýchleho výstražného a informačného systému, kde sa takmer všetky zistenia týkali hydinového mäsa, ktoré bolo viac menej skonzumované aj na základe porušenia mikrobiologických požiadaviek.

„Na Slovensko sa naozaj dovezie množstvo potravín z Poľska, a nie je v silách úradnej kontroly potravín, aby tieto výrobky fyzicky všetky skontrolovala,“ pokračovala Halgašová. Na výbore požiadala Vlčana, aby požiadal Európsku komisiu o predloženie výsledkov auditu.

S druhou požiadavkou sa obrátila na ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozefa Bíreša s tým, aby boli zintenzívnené kontroly dodávok poľských potravín na Slovensko so zameraním najmä na hydinové mäso. To najviac vykazuje známky porušenia a končí vo veľkých množstvách najmä v zariadeniach verejného stravovania.