Úvod Tipy & rady Prečo sušené rastliny strácajú farbu

Prečo sušené rastliny strácajú farbu

Foto: archív
Foto: archív

Mnohé rastlinky pri sušení strácajú časť farby a chuti, no zachovávajú si svoju vôňu. Súvisí to s tým, že za vôňou rastlín treba hľadať prítomnosť éterických olejov a alkoholov. Tie sú chemicky stabilné aj vtedy, keď sa voda vyparí.

Ich farba a chuť zase závisia od látok, ktoré sú stabilné len vo vodnom roztoku. Pri sušení, keď sa voda vyparuje, sa rozkladajú alebo spájajú s inými látkami, pričom strácajú niektoré svoje vlastnosti.

Svoje účinky si rastliny najlepšie zachovajú pri prirodzenom sušení. Najvhodnejšie je rozložiť ich v tieni v tenkých vrstvách a nezabúdať na odsávanie vlhkosti.

Foto: archív
Foto: archív