Úvod Tipy & rady Pripravte si domáci bazový sirup

Pripravte si domáci bazový sirup

Foto: archív

Sladký, voňavý a osviežujúci bazový sirup, ktorého každý dúšok v sebe skrýva spomienky na detstvo. Kto by ho nepoznal? Už naše staré mamy vedeli, že chutný nápoj z bazy čiernej, ľudovo nazývanej aj „pánbožkova apatieka“, predstavuje obrovský zdroj vitamínov s množstvom priaznivých účinkov na ľudský organizmus.

Aj preto nesmel nikdy chýbať na policiach v komore. Domáci sirup na prírodnej báze, bez chemických prísad a konzervačných látok, sa dá pripraviť pomerne jednoducho.

Čo budete potrebovať:
2 l vody
30 – 40 kvetov bazy
1,5 kg cukru
3 citróny (prípadne kyselinu citrónovú)

Baza sa zbiera počas mesiacov máj a jún, keď je v plnom kvete a obsahuje peľ. Zber súkvetí sa odporúča počas slnečného dňa, najlepšie hneď ráno. Peľ z kvetov vtedy nevypadáva a pri spracovaní dodáva nápoju charakteristickú chuť. Bazu nezbierajte popri ceste ani na iných prašných miestach, aby ju nebolo treba umyť, čím by stratila všetok peľ.

Treba sa vyhýbať aj zberu po daždi, pretože kvapky vody peľ z kvetov vymývajú. Preto je lepšie počkať na slnečné dni, keď dažďom zaliate rastliny otvárajú nové kvety. Bazové súkvetia je dobré spracovať v deň ich zberu, pretože hrozí ich uvädnutie.

Foto: archív
Foto: archív

Z kvetov odstráňte pevné drevnaté stonky a namočte ich do prevarenej a vychladnutej vody. Pridajte vytlačenú citrónovú šťavu alebo nakrájané kolieska citrónov. Takto naloženú zmes nechajte stáť 24 až 48 hodín. Potom obsah sceďte cez sitko, čisté plátno alebo gázu. Zachytené kvety ešte opatrne vyžmýkajte a nechajte odkvapkať.

Tekutinu zohrejte asi na 50 stupňov Celzia, pridajte cukor a za stáleho miešania nechajte rozpustiť, až kým nezískate sirupovú konzistenciu.  Takto pripravený horúci sirup nalejte do poriadne umytých a vyhriatych fliaš. Uzavrite a skladujte na tmavom chladnejšom mieste.

Snažte sa vyhnúť tomu, aby ste sirup nechali prejsť varom, pretože by sa zničili všetky vitamíny.  Niekedy treba pridať trochu viac cukru, prípadne tekutinu dlhšie povariť, aby zhustla. Z dvojnásobného množstva kvetov získate silnejší a aromatickejší sirup.

Foto: natanieri.sk
Foto: natanieri.sk