Úvod Zdravie Púpava podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov

Púpava podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov

Foto: Michaela Kolimárová

Jarná očista či detoxikačná kúra nie je výmysel posledných desaťročí. Aj naši predkovia v tomto období často konzumovali mladú púpavu či žihľavu. Práve liečivé účinky púpavy sa často podceňujú. Pritom v čínskom aj indiánskom lekárstve mala svoje nezastupiteľné miesto. Starí Gréci ňou liečili očné zápaly a využívali ju aj pri únave.

Táto liečivá bylinka, často považovaná len za rozšírenú burinu, obsahuje vitamíny A, B, C aj D a množstvo minerálov ako draslík, vápnik, železo či sodík. Podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov, a tak nielenže vynikajúco prečistí organizmus, ale pomáha aj pri problémoch s pečeňou, žlčníkom, pankreasom, obličkami a črevami. Účinná je taktiež v boji s reumou a cukrovkou.

Svieže púpavové listy je vhodné zberať na jar pred kvitnutím, vysušiť a potom z nich pripravovať liečivý čaj. Púpava sa však dá konzumovať aj celá. Podzemná časť sa pražením upravuje ako náhrada kávy, mladé listy sú výborné do šalátov. Kvety sú zase vynikajúce na výrobu púpavového medu alebo sirupu proti jarnej únave.