Úvod Recepty Šúľancový trojboj

Šúľancový trojboj

Foto: archív

Túto pochúťku zo zemiakového cesta netreba azda nikomu predstavovať. Je jedným z tradičných jedál stredoeurópskej kuchyne, ktoré boli najprv známe v slanej podobe s kyslou kapustou. Mnohí z vás si však šúľance spájajú skôr s makom, orechmi, či opečenou strúhankou. Dnes vám prinášame recept na ich prípravu.

Budeme potrebovať:

6 varených zemiakov v šupe
10 lyžíc hrubej múky
štipka soli
1 vajce
1 lyžica práškového cukru
125 g masla
opražená strúhanka
mletý mak
mleté orechy
práškový cukor

Postup prípravy:

Krok

Koláž: redakcia
Koláž: redakcia

Zemiaky ktoré sú už uvarené a vychladnuté ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle do misky. Pridáme 1 vajce hrubú múku štipku soli a lyžicu cukru.Vymiesime nelepivé zemiakové cesto. Pokiaľ sa vám cesto lepí na ruky pridajte ešte trochu múky.

Krok

Koláž: redakcia
Koláž: redakcia

Na pomúčenej doske si cesto rozdelíme na 4 menšie časti a z každej vyšúľame dlhý šúľok hrubý tak 2 cm v priemere..Zo šúľka nožom odkrajujeme tak 2 cm kúsočky z ktorých rukou resp.dlaňou robíme šúlance..

 Krok

Koláž: redakcia
Koláž: redakcia

Dáme si zohriať vodu, do ktorej pridáme soľ. Keď začne voda vrieť nahádžeme do nej pripravené šúľance. Počkáme kým nám vyjdu na povrch a varíme ešte 4 minúty. Potom ich vyberieme sitkom a bez oplachovania prelejeme trochou roztopeného masla aby sa nám nepolepili, alebo len zľahka posypeme kryštáľovým cukrom. (ani vtedy sa nezlepia)

Krok

Koláž: redakcia
Koláž: redakcia

Servírujeme s mletým makom, s nasucho opraženou strúhankou alebo s orechmi. Všetky ingrediencie na posýpku miešame s práškovým cukrom podľa chuti. Pred podávaním šúľance prelejeme ešte trochou roztopeného masla a je to!