Úvod Tipy & rady Trávenie strukovín uľahčí ich namáčanie alebo naklíčenie

Trávenie strukovín uľahčí ich namáčanie alebo naklíčenie

Foto: archív

Strukoviny majú množstvo zdravotných aj výživových benefitov. Sú bohaté na živiny, obsahujú predovšetkým veľa bielkovín a vlákniny. Nájdeme v nich aj železo, kyselinu listovú, horčík alebo draslík. Najmä pre vysoký obsah bielkovín sa stali nezameniteľnou súčasťou vegetariánskej kuchyne. Vhodné sú aj pre diabetikov, keďže majú nízky glykemický index.

Čistia naše cievy, srdce a pomocou znižovania „zlého“ cholesterolu, krvného tlaku a hladiny cukru v krvi posilňujú činnosť čriev. Zároveň patria medzi potraviny, ktoré pomáhajú v prevencii zhubných nádorov.

Hoci sú strukoviny zdravé, pomerne lacné a dokážu nás rýchlo zasýtiť, mnohí sa im často vyhýbame. Je to najmä pre jeden delikátny problém – vyvolávajú plynatosť. Môžu za to oligosacharidy, teda druhy zložitých cukrov, ktoré nedokážeme úplne stráviť, keďže nám v tráviacom systéme chýba enzým na ich rozloženie.

Foto: archív

Tieto látky sú však rozpustné vo vode, a tak sa vedľajšiemu efektu konzumácie strukovín dá pomerne ľahko predísť. Stačí, ak ich na istý čas pred varením namočíme do vody. Vodu potom zlejeme a vymeníme aj vodu, v ktorej sme ich priviedli do varu. Až potom pridáme ďalšie nevyhnutné ingrediencie a strukoviny uvaríme.

Veľkú červenú fazuľu a cícer namáčame minimálne 6 až 8 hodín. Stredne veľkú fazuľu stačí namočiť na 4 až 6 hodín, drobné druhy ako mungo, adzuki alebo vigna stačí nechať vo vode štyri hodiny. Hoci lúpaný hrach alebo šošovicu väčšina ľudí nenamáča, pri problémoch s ich trávením ich takisto možno dať pred varením na dve hodiny do vody.

Proti nafukovaniu pomôže aj pridanie niektorých ingrediencií, predovšetkým korenín – rímskej rasce, zázvoru, kurkumy, koriandra či dokonca citróna. Spomedzi byliniek zlepšia trávenie majorán alebo bazalka. Oligosacharidov sa možno okrem namáčania zbaviť aj naklíčením. Nielenže sa tak zničia škodlivé látky, ale okrem toho sa zvýši obsah vitamínov, predovšetkým vitamínu C, a enzýmov.

Foto: archív