Úvod Tipy & rady Vlašské orechy možno zmraziť, zavariť aj naložiť do medu

Vlašské orechy možno zmraziť, zavariť aj naložiť do medu

Fdoto: archív

Vlašské orechy sú pre vysoký obsah vitamínov významný doplnok stravy. Obľúbené sú najmä pri príprave najrôznejších druhov jedál a dezertov, ale aj ako zdravá pochutina. Ak máte bohatú každoročnú úrodu, pri správnom uskladnení ich môžete v kuchyni využívať celý rok.

Nech sa už rozhodnete pre akýkoľvek z nasledujúcich postupov, vlašské orechy treba nechať najprv dobre vyschnúť: očistite ich, na 5–6 týždňov ich uložte do sieťového vreca a zaveste na teplé a suché miesto. Sušiť sa majú pri teplote do 25 °C. Pri vyšších teplotách totiž nastáva oxidácia, orechy zhorknú a stratia príjemnú chuť.

Skladovať sa dajú v mrazničke. Pri stálej teplote pod bodom mrazu vydržia aj trištvrte roka bez toho, aby sa znížila ich chuťová a vzhľadová kvalita.

Výhoda je, že mrazené vlašské orechy môžete ihneď použiť pri varení, dajú sa veľmi ľahko krájať a strúhať. Do mrazničky ich odložte v pevne uzatvorenej plastovej nádobe alebo mikroténovom vrecku.

Ak doma či na chate nemáte mrazničku, dá sa využiť aj chladnička. Tu však vydržia podstatne kratšie – zhruba 3–4 mesiace. Zaujímavým riešením je naloženie orechov do medu. Stačí ich vložiť do pohára a premiešať s medom v pomere 1:1.

Možno ich aj zavariť. Do zaváracej fľaše nasypte orechy a nepriedušne ju uzavrite viečkom. Zavárajte približne 90 minút pri teplote 85 stupňov Celzia. Uskladnené na tmavom mieste vydržia niekoľko mesiacov.

Foto: arhív
Foto: arhív